SzínMűhely Produkció – MASZK Egyesület: Oxigén, Szeged, július 22.

 
Szinte katarzis - főleg, ha a háttérben egy felpumpált műanyag Krisztus meredezik - Forrás: thealterphoto2017

Nem, ezúttal nem József Attila képzeli másképp a rendet, hanem az orosz drámairodalom már-már kultikussá váló kortárs fenegyereke, Ivan Viripajev és az ifjú hazai rendező Szilágyi Bálint. Amiről beszélni szeretnének, az egyfajta „levegőtlenség”, melyben a mai kamaszok, huszonévesek élni kényszerülnek.

Amiről nemcsak ez a darab, az Oxigén, hanem a dráma kapcsán elnevezett Oxigén művészeti mozgalom is szól: a színház úgy tud hozzájárulni ahhoz, hogy a generációk közötti bábeli zűrzavar fojtogató légkörében a fiatalok friss levegőhöz jussanak, hogy megreformálja, a mai huszonévesekre alakítja a színházi nyelvet.

Elsőre kissé bizarr, ahogy a szegedi régi zsinagógában, egy hatalmas, felfújható kereszt díszletében, melyre kék Jézus fejet stencileztek, slambe szedve megszólalnak a Hegyi beszéd bizonyos részletei. Ahogy a rendező fogalmaz: „megmutatjuk a nézőknek, mi lett volna, ha Jézus rappernek születik”, de én inkább úgy mondanám, mi lenne, ha ma rapperként születne újjá. Valószínűleg annak idején nehezen tudtak volna mit kezdeni Jeruzsálem polgárai DJ Sanyi (Kovács Kinga) és Adam Salman (Salman Ádám) elektronikus kísérleteivel, valamint a sokoldalú slammer, Horváth „Színész Bob” Kristóf rímekbe szedett, az ocsmányság határait súroló szövegével. Mint ahogyan igazán mi sem tudunk velük mit kezdeni, többen a nézők közül fel is adják. Nem értik, hogy itt nem jelenetről jelenetre, hanem trackről trackre zajlanak az események. Eke Angéla és Márkus Sanyi, a Szása fiú és a Szása lány mikrofonba nyomja a vakert, egymás mellett elbeszélve, egy tragikus kimenetelű ámokfutás történetét elmesélve. Egyedül akkor kerülnek valódi interakcióba, amikor két mókusbáb mögé bújva (bábszínészként végeztek) színt vallanak a kötődésmentes fűfavirág-effektus árnyoldalairól, illetve a szex és a szerelem genderszabta, örök paradoxáról: a lánynak nem megy, ha nem szerelmes, a fiúnak viszont lekonyul, ha szerelmes. Főleg, ha a háttérben egy felpumpált műanyag Krisztus meredezik.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!