Képzeljük el, hogy egy magyar családnak úgy adnak örökbe egy HIV-fertőzött kisfiút, hogy a nevelőszülők még azzal sincsenek tisztában, hogy a HIV az nem AIDS. Mivel ennek nulla az esélye, ugyan miért is gondolkodnánk ilyesmin? Hacsak azért nem, mert a Családi titkok forgatókönyvírói úgy gondolták, ez a történet épülésünkre szolgál, vagy legalább elszórakoztat bennünket a Tények és az Aktív közötti lyukasórában.

De megfogadhatjuk azt a tanácsot is, hogy a fontos családi beszélgetések előtt érdemes bedobni egy kis szíverősítőt – így könnyebb szép higgadtan megoldani a konfliktusokat. Aztán, ha egy házasságban feszültségek adódnak, a férj érzelmi válságát enyhítheti, ha lefekszik a tini bébiszitterrel. Utána majd ad pénzt a lánynak abortuszra, mert ő egy igazi gavallér. Végül pedig, egy HIV-fertőzött gyereket minden óvodából elutasíthatnak, ezért jobb inkább elhallgatni a betegségét és betanítani őt arra, hogy ha elvágná az ujját, kösse be magának és ne szóljon senkinek. Micsoda titkok, micsoda dráma!

Persze az emberek „suttognak”, mert kicsinyesek és rosszindulatúak. Bezzeg, ha Angelina Jolie és Brad Pitt fogadna örökbe egy HIV-pozitív árvát, rögtön mindenkinek olyan kéne. A fogorvosként dolgozó nevelőanyától még páciensei is elpártolnak, mert „azt hiszik, már ő is megfertőződött”. Váratlanul ugyanezért rúgják ki a férjét is állásából, és veszélybe kerül teljes egzisztenciá juk. Bár a férfi kész megbocsátani feleségének mindent, ha visszaküldik a gyereket az intézetbe, a nő önző módon mégis ragaszkodik a kisfiúhoz. Tragédia, hogy végül mégis elválnak, és az anya a gyerekkel vidékre költözik, hogy új életet kezdjen.

Az amatőr szereplők, akikkel mindezt eljátszatják, pedig valóságos gyöngyszemek, ámbár a hangsúlyozás terén kihívásokkal küzdenek. Picit ugyan zavaró, hogy valamennyi statiszta keveri az AIDS-t a HIV-fertőzéssel, de sokkal fontosabb, hogy időről időre kiírják a szereplők képe alá, hogy „dr. Kerékgyártó Sára (36), dühös a férjére” – még ha véletlenül épp a szakállas Dávidot is mutatják közben. Nem is káromkodnak úgy, mint az RTL Klub azonos kaptafára készült A gyanú árnyékában című sorozatában, hogy a sípolástól ne lehessen hallani minden harmadik szót.

Igazi őserő és egy komplett epeömlés van abban, ahogy a házaspár üvöltözik a rémült kisgyerek feje fölött: „Nem adom vissza Somát! – Akkor majd én visszaadom! – Aztán szerzünk egy új gyereket, aki jobban passzol a bútorunkhoz?! Takarodj innen! – De Sára, szeretlek! – Egy gyökér vagy! Csalsz a bébiszitterrel!” A sztori Hollywoodért kiált – egy cuki gyerekszínésszel és mondjuk Natalie Portmannel meg Ben Affleckkel a főszerepekben –, és még Andy Vajna is biztos megnyalná mind a tíz ujját utána.

Családi titkok, TV2, hétköznaponként

Címkék: kritika, távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!