Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra

 

Egy lepattant vidéki csehóból, némi alapozás után indul útjára – ahogy ők még a KISZ-es táborozásaik alatt elnevezték magukat – a Viszockij-emléktúrázó csapat. Ezúttal rendhagyó helyszínre, az esőáztatta zempléni bércek között megbúvó vadászházba tartanak, hogy huszonéves hagyományuknak eleget téve a tizennégy volt gimnáziumi osztálytárs együtt töltsön egy hosszú hétvégét. Már az érkezésüket követő este is nem várt feszültségekkel terhes, a békésen induló poharazgatás közben felcsapnak az indulatok, közös múltjukból kerülnek felszínre egynémely dolgok. Egyik társuk, a munkanélküli teherautó-sofőr aztán a teraszon szenderül álomba – reggel pedig nem sikerül felébreszteni többé.

A láncdohányos ügyésznő és a sebészorvos azonnal kezükbe veszik az irányítást és megkezdik az eset felgöngyölítését, mivel az egyre romló időjárás és a térerőhiány miatt külső segítség nem várható. Ám az első halálesetet követően újabb társukat találják holtan, akivel több mint gyanús módon egy fürdőkádba esett hajszárító végez. A házba beköltözik a rettegés, immár nem pusztán az életüket komfortosabbá tevő hazugságokkal kell szembenézniük, hanem a ténnyel, hogy valamelyikük eddig nem ismert énje mögött egy gyilkos rejtőzik – senki sem érezheti magát többé biztonságban.

Az eddig a gyerek- és ifjúsági irodalomban jeleskedő szerző, Mészöly Ágnes első bűnügyi regénye bevallottan Agatha Christie nyomdokaiban halad, de műve alaphelyzetén túlmutat tökéletesen konstruált szerkezete és a részletek kidolgozottsága is, szakértőket bevonva tette hitelessé a nyomozás közben megjelenő orvosi, kriminalisztikai szituációkat. Minden fejezetet egy adott szereplő szemével láttat, a történet monológszerű elbeszélése egyúttal kibontakoztatja személyiségüket is. Szép lassan világítja meg a résztvevők egymáshoz kapcsolódó viszonyrendszerét, aminek a kompromittált felek nyilván nem mindig örülnek, az általuk korábban egymásra aggatott címkék lekopnak: a hatalommániás iskolaigazgató, egyben példás családapa messze nem él mintaházasságban, évek óta megcsalja feleségét, a lúzernek tartott drogos pedig vicces és segítőkész valójában.

A halál közelsége az emberek nagy részét önvizsgálatra készteti, a szereplők, ha egymásnak nem is, de a kihallgatásokat végző ügyésznő előtt megnyílnak. Így lesz a Rókabérc nem csupán halál-, de a túlélőknek coming outokkal tarkított önismereti túra is egyben. (Prae.hu, 2018. 274 o.)

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!