Lázas munka folyik a közmédia archívum- és videotárában, valamint a filmrestauráló stúdiókban, ugyanis az MTVA retrocsatornát indít M3 néven december 20-tól. Az új adó a közmédia archívumára támaszkodik, ám az adásba kerülő műsorokat előbb felújítják és digitalizálják. Megnéztük, mindez hol és hogyan zajlik.

 
Az MTVA Kunigunda útjai videotárának sok tízezeres gyűjteménye felbecsülhetetlen értékű műsorokat és filmeket rejt (Lakos Gábor felvétele)

A történelmi és műszaki bevezetőt Kandikó István tartja, a mozgókép archívum csoportvezetője. Megtudjuk, az 1955-ös első magyar tévéadást mágneses, nitro-cellulóz filmszalagokra rögzítették, amely igen lobbanékony volt, ezért acetát-cellulózra váltottak, amely csak izzott robbanás helyett, ha hő érte. Az ezeken lévő felvételek akár száz évig is megmaradnak, ellentétben a modernebb eszközökkel: pl. egy videó vagy magnókazettán lévő anyag tíz éven belül is tönkremehet. A filmszalagok tárolása igen kényes: olyan óriási raktárakra volt szükség, amelyek hőmérséklete nem melegebb 18 foknál és nem párásak. Volt, hogy lakóházak pincéjében is magyar televíziós anyagok lapultak, s előfordult, hogy csőtörés miatt tönkrementek. Ma már biztonságos helyen, a közmédia Kunigunda útjai gyártóbázisán őrzik őket.

A kétcolos videoszalagot a ’60-as évek második felétől használták, de mivel Nyugatról nehezen tudták beszerezni, sokszor kellett rávenni a már meglévő felvételekre a következőket, így törlődtek le például színházi közvetítések. Az egycolos videoszalagra már kétórányi anyag is fért. Van még kb. 16 ezer ilyen szalag, amely digitalizálásra vár. A VHS, Digit Beta és HD kazetta adathordozókat is évtizedekig használták. Ma már digitális memóriakártyára vagy lemezre rögzítik az adásokat, amelyről szerverekre mentik le az anyagot. Ez akkor okozhat problémát, ha tönkremegy a szerver vagy a winchester.

Az elmélet után jöjjön a gyakorlat! Az MTVA egyik központi épületében 2300 négyzetméteren őrzik az archív felvételeket, az összes tárhely polcai 17 kilométernyi film- és kazettadobozt rejtenek. A 12 fokos, szinte zéró páratartalmú filmtárban 130 ezer dobozban 38 ezer filmalkotás pihen. A 230 kilogramm terhelhetőségű polcokon olyan közkincsek sorakoznak, mint a Táncdalfesztiválok adásai vagy egy 1984-es István, a király, de rátaláltunk a Tenkes kapitányára és Koncz Zsuzsa 30 évvel ezelőtti koncertfelvételére is. A legrégebbi egy 1959-es adás Hruscsov budapesti látogatásáról. „Ha az itt őrzött felvételeket elkezdenénk vetíteni, több mint tíz évig nézhetnénk” – érzékelteti az amúgy felbecsülhetetlen értékek mennyiségét Kandikó István. Az itt lévő anyagokat folyamatosan korszerű technikai eszközökre mentik át. Ehhez azonban előbb a koszt kell kézzel és géppel eltávolítani. Olyan vegyszert csurgatnak a karcos részekre, amelyektől a képhibák a másolás idejére eltűnnek. Ha nagyon rossz minőségű a film, akkor akár kockánként is tisztítják. 2006 óta a tévés munkatársak sem kölcsönözhetik ki az archívum eredeti anyagait, csak másolatot készíthetnek, mert sok felvételnek lába kélt… A videotárban félmillió DVD-t és VHS kazettát őriznek, a legrégebbi anyag 35 éves.

A régi felvételek restaurálását 1999-ben kezdték, a felújítás veszélyeztetési sorrendben zajlik. A digitális korrektor kiszűri a képzajt, Csulak István colorist pedig a fény- és színkorrekciókat végzi, visszaadja a már megfakult adások valóságos színeit, de a most készülő műsorok utómunkáiban is javítja a színeket. Egy film restaurálása 3-4 hétig is tarthat. A hangi és képi restaurálás után digitális technikára mentik át, azaz archiválják a felvételeket, ennek köszönhetően lehet hamarosan újra találkozni az M3 képernyőjén, például Dévényi Tibor, Rózsa György és Juhász Előd egykori műsoraival, a 11 éves Kocsis Zoltánnal és a 14 éves Ki mit tud?-győztes Kern Andrással is. Szórakozhatunk a Játék határok nélkül és a Cimbora egykori adásain, nosztalgiázhatunk a Szomszédok vagy éppen a Kórház a város szélén epizódjaival. A televíziós felvételek mellett éjjel az MTI fotóarchívumából vetítenek majd képeket. Azt ígérik, a repertoár kifogyhatatlan.

A film- és videotárat bejárva, bizton állíthatjuk: van mit vetíteniük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!