A Top Gear az autós műsorok Mona Lisája, szebbet igen, de tökéletesebbet aligha lehetne gyártani. A BBC világszerte népszerű sorozatának legnagyobb szexepilje nem is a Bugattik, Ferrarik és a világ legdrágább luxusautóinak áramvonalas csillogása.

 

Még csak nem is a félőrült autótesztek és kihívások, hanem a három műsorvezető és a köztük működő kémia. Jeremy Clarkson, Richard Hammond és James May a legnemesebb angol humorral savazzák a jobbnál jobb verdákat, miközben egymást és gyakran a stúdióközönséget is kíméletlenül szívatják, de még mindig a humor és a jó ízlés határain belül. Véleményük korrekt, miközben ennél szubjektívebb aligha lehetne, de épp ezt szeretjük bennük. Olyan örömmel képesek gyönyörködni egy-egy autóban, mint a kisfiam egy új matchboxban, és épp olyan őszintén szedik atomjaira a kezükre adott vackokat is.

A Top Gear látványban is csúcskategóriás: nem csak a csodakocsik ragyognak, a kamera úgy mozog, mint az olajozott villám, de a vágás és a szerkesztés is polírozott. (A rendező Brian Klein jegyzi egyébként Jamie Oliver egyik legklasszabb sorozatát, a Főzzünk újra egyszerűent is.) Nem is kell autómegszállottnak lenni, hogy jól szórakozzunk a sorozaton.

Mióta rákattantam, elkezdtem olvasni az autós rovatokat – bár még gyakran guglizni kell – és másképp nézek a kis „bevásárlókocsimra” is. A stúdiójelenetek olyanok, akárcsak egy stand-up comedy műsor, zuhognak a poénok, csúcssebességen pörög a hangulat. Ekkor játsszák be a korábban felvett akciókat, a tesztvezetéseket és az eszement feladatokat, melyekben egymás ellen is versenyeztetik a három műsorvezetőt. Egyik kedvencem, mikor egy adott célba, például Londonból Olsóba kell elérni egyiküknek autóval (persze nem akármilyennel), a többieknek pedig tömegközlekedéssel – repülővel és komppal. Nem csak a verseny eredménye döbbenetes, végig gurulunk a nevetéstől az út közben felvett fura road movie-n.

A műsornak saját legendája is van, a tesztsorfőrjük, The Stig, akinek az arcát sosem látni, és a stábból is csupán páran tudják, kit rejt a bőrruha és a bukósisak. Állítólag a bal mellbimbója olyan alakú, mint a Nürburgring, ő találta fel a függönyt, és a BBC keménypornóval fizet neki a munkájáért… Sokan találgatták már, ki lehet ő, egyes verziók szerint Kimi Raikkönnen, vagy akár maga Michael Schumacher is lehet.

Egy biztos, The Stig személye is változott a sorozat 16 évada alatt, ami közben BAFTA- és Emmy-díjat is nyert. Ez a műsorvezető triász is 2002 óta csiszolódik össze, csak a hangadó Jeremy Clarkson az alaptag. Ő a sorozat igazi motorja, aki a kezdetek óta ötletadóként is közreműködik.

Úgy is élvezem a műsort, hogy a celebvendégek jelentős részéről lövésem sincs, kifélék, bár olykor feltűnik egy Guy Ritchie, Jenson Button vagy Ralph Fiennes is. Női nézőknek már ez is kellemes látvány, csak azt sajnálom, hogy nincs több hölgyvendég, hiszen mi is szeretjük a jó kocsikat, no meg a jó ízlésű pasikat!


Top Gear, Viasat3 és Viasat6

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!