Ellenpedagógia a tóparton - Néprajzi Múzeum

Nehezen kiállítható téma klasszikus múzeumi keretek között a legendás bánki táborok története, nem véletlen, hogy a kiállítótérben a falakra írott szövegtenger dominál.

Leveleki Eszter pedagógus, akit a rendszer nem mindig tűrt meg a hivatalos intézményeiben, 1938 és 1978 között féllegálisan, de mindig megtűrve szervezett nyaraltatást a Bánki-tó partján a gyerekek egy olyan körének, akiknek egy jelentős része hogy, hogy nem, ma is az ország szellemi elitjének körében mozog. Ascher Tamás, Ráday Mihály, Eörsi Mátyás, Mácsai Pál, Fischer Iván és sok más egykori táborozó személye építi a bánki mítoszt, amelyet sokan próbálnak megfejteni.

Erre tett kísérletet egy kutatás, amely eredetileg azt vizsgálta, hogy a II. világháborút túlélő zsidó értelmiség hogyan hozott létre egyfajta rejtőzködő kultúrát a Rákosi- és Kádár-korszakban.

Ennek feltárása kapcsán futottak bele egyre többször a bánki táborok történetébe, amely különösen a budapesti elit gyermekeinek kiváltsága volt már a háború előtt is, így gyűlt össze a tetemes mennyiségű történet és anyag, ami a termekben helyet kap. A viszonylag kevés fotón, illetve a gyerekek által kézzel írott naplókon, hadüzeneteken, plakátokon és néhány kultikus tárgyon és játékon keresztül jelenik meg előttünk „Pipecland” élete, ahol a gyerekek Leveleki Eszter segítségével és szabályai mentén új világot, egyfajta alkotmányos monarchiát építettek maguknak, ahol az volt a „kalssz” ha valaki a közösség aktív tagjaként fantáziájával tovább építette a birodalmat.

A kiállítás már „sínen volt”, amikor tavaly kitört a botrány az egyik utódtábor kapcsán, a Sipos Pál nevéhez köthető szexuális zaklatási ügyek pedig az egész bánki hagyományra rossz fényt vetettek. Mint azt Frazon Zsófia kurátor elmondta, a kiállítás rendezői semmiképpen nem akarták szőnyeg alá söpörni a problémát. Még annak ellenére sem, hogy a Sipos-féle táborok egymásfél évtizeddel később, a kilencvenes években voltak. Így a kiállítás negyedik termében helyet kapnak a Pipeclandon előforduló konfliktusok, feszültségek is.

A kiállítás augusztus
31-ig látható
.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!