Az időben felismert mellrák az egyre bővülő terápiás lehetőségekkel jó eséllyel gyógyítható, életmódváltással pedig számos esetben megelőzhető. A héten tartott szakmai konferencia ez utóbbi tényt volt hivatott igazolni.

 
Német András Péter felvétele

A rák és életmódváltás kapcsolatáról szervezett konferenciát az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány, amelyet 1993-ban orvosok, professzorok hoztak létre az Uzsoki Kórházban. A rendezvényen dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója is felszólalt, azt hangsúlyozva, hogy az életmódváltásnak a rák megelőzésében és a gyógyításban is fontos a szerepe. „Nem kampányszerű, hanem hosszú távú és tudatos változtatásra van szükség, többet kell sportolni, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt enni. Például egy almában kétszáz olyan bioaktív anyag van, amely a megelőzésben komoly szereppel bír. E mellett a teljes kiőrlésű pékárukat, a növényi zsírokat kell előnyben részesíteni” – hangzik a jó tanács. Érdemes kerülni a hozzáadott sót és cukrot, a feldolgozott hústermékeket, valamint a pácolt, tartósított élelmiszereket, az pedig közismert, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás nagymértékben növelik a súlyos betegség kialakulásnak kockázatát. „Napi 40-60 deka zöldség és gyümölcs fogyasztásával évente 2,5 millió életet lehet megmenteni, és nagyon fontos rendszeresen eljárni a szűrővizsgálatokra is” – magyarázta lapunknak Martos Éva. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, sőt vannak olyan szerek, amelyek kifejezetten ártalmasak. Egyes daganattípusoknál olyan előrehaladott a diagnosztika, hogy az egyre bővülő terápiás eszköztárral kiegészülve jó eséllyel gyógyítható a betegség. A szakemberek a molekuláris biológiában látják az áttörést, de mivel a rákot vírusos eredetű betegségek, genetikai és környezeti tényezők, valamint az életmód is befolyásolja, az általános ellenszer feltalálása még odébb van. Dr. Nagykálnai Tamás onkológus főorvos a géntérképben bízik, amellyel az egyes hibás géneket ki lehet mutatni és célzott gyógyszerekkel ki lehet javítani a génhibát. „Az egyénre szabott gyógyszerezés kellékeit dollármilliárdokért fejlesztették ki, így itthon egy havi kezelés félmillió forint körül mozog. A gyógyszerkassza támogatása gazdasági és politikai kérdés, most éppen kevesebb a támogatás, s ez nyilván nem segíti a rák elleni küzdelmet” – figyelmeztet Nagykálnai.

Már hazánkban sem tabu a rák, számos híresség mesélt már a kórral szembeni gyötrelmes harcáról. A megelőzésre és az egészséges életmódra idén az egyik női magazinban megjelenő különleges fotósorozattal is felhívták a figyelmet októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában. Szirtes Ági és lánya, Pálmai Anna, valamint Dobó Kata, Prokopp Dóra, Szinetár Dóra és Keveházi Krisztina szintén gyermekeikkel együtt álltak félmeztelenül a fényképezőgép elé. Világsztárok is rendszeresen kampányolnak a betegség megelőzéséért: egy szeptemberi jótékonysági rendezvényen Julia Roberts, Gwyneth Paltrow, Alicia Keys és Michael Douglas dollármilliókat gyűjtöttek.

A Kansas Egyetem kutatói szerint a gyömbérfélék családjába tartozó, antitumor tulajdonságairól ismert indiai fűszernövényben, a kurkumában olyan aktív hatóanyag van, amely hatásos lehet a nyelőcsőrákkal szemben, amely a 8. leggyakoribb rákos daganatféleség a világon.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!