Kíváncsi voltam, milyen az a műsor, ahol nem azért meséltetik a hírességeket az ezoterikus élményeikről, hogy nevetség tárgyává tegyék őket, és egyáltalán lehet-e tökkomolyan, faarccal végighallgatni, hogy „Sarka Kata megérezte, barátnőjét kirabolják”.

 
Utazás a lelked körül, LifeNetwork

Nem azért beszélünk ezekről suttogva (már aki), mert általában stigmatizálnánk a spiritualitást vagy a természetfölötti élményeket, mint ahogy Peller Mariann küldetéstudatos felvezetőjében állítja, hanem mert igenis komikusnak hat, ha ezt valaki egy bulvárlap vagy -műsor stílusában és fórumán osztja meg. Más, ha egy mélyinterjúban kerül szóba a személyisége összetett bemutatása mellett, bár az nem segít, ha a műsorvezető szélesen mosolyog mindenen, még azon is, hogy Bereczki Zoltán rendszeresen „társas beszélgetést folytat a sorssal vagy a teremtővel”.

Közben romantikus zongoraprelűdöket hallgathatunk, majd minden riportalanyra rászabadítanak egy védikus asztrológust, aki elsorol egy csomó horoszkóppanelt, ami szinte bárkire igaz, csak eltérő mértékben. Bár világos, hogy ezzel ki akarják hozni a vendéget a csigaházából, egész más, ha magáról vall, mintha más aggatja rá ezeket a jelzőket, akár egy konfekcióruhát.

Bereczki csak hümmög, nem is akar kérdezni, így is túlterhelték. Szerencsére nem erőltetik, mert „ha valaki hisz, annak nem kell félni a jövőtől, tudja, hogy minden történés az ő fejlődését szolgálja” – zárja le Peller, Sarka Kata után pedig azzal, hogy „jó tudni, az életünkben minden, még a rossz is, okkal történik”.

Még szépséges háttérképeket (igaz, Budapesttel és nem giccses naplementével) is kapunk a coelhói bölcsességekhez, amikkel a műsorvezető végképp túltolja szerepét.

Többször elhangzik, hogy vannak kuruzslók, meg van a tudomány (az asztrológia, bár ezt többen vitatnák), és még sok minden e kettő közt (agykontroll, jóga stb.), de a nap végén mégis jönnek a falvédőüzenetek az egyszerű igazságok boltjából, elsöpörve azt a pár bensőséges információmorzsát, amit a külsőjükre és renoméjukra egyaránt érzékeny ismert emberek megosztanának a nézőkkel. Nem is kell suttogniuk, simán túlkiabálják őket.
 

Címkék: távkapcsoló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!