Tűzbe jönnek -
Én Prométheuszra gondoltam,
Eötvös József Gimnázium

 
Diákelőadás az Ady gimnáziumban - Forrás: Bohócok a Láthatáron Facebook-oldala

Részvételi slamszínház – ezzel a műfaji meghatározással hirdeti magát a Bohócok a Láthatáron csoport legújabb előadása, amely már önmagában óvatosságra int.

Legalábbis, ami a részvételt illeti. Valahogy azt feltételezi, hogy nem lehet pusztán nézőnek maradni, hogy szerepet kell vállalni, beszélni, mozdulni kell. Gyanús a helyszín is: gimnáziumi osztályterem, körberakott székekkel, mintha az anonim alkoholisták gyűlésére érkeztünk volna. Picit feszengve ül le a nézősereg, zavart vihogások, sugdolózás hallatszik mindenfelől. Szerencsére Feuer Yvette és Horváth Kristóf egy pillanatra sem hagynak senkit bizonytalanságban: közvetlenül a bemutatkozás után vázolják, hogy amire jöttünk, az egy slamóra módszertani előadása, úgy nagyjából másfél-két óra, pontosan nem tudják, mennyi, és azt sem, hogy milyen lesz.

Merthogy, ugye, részvételi, és a végeredmény nagyban múlik a közönség aktivitásán. Sebaj, minden osztályban vannak alvó, passzív diákok, majd valami ilyesfélét mímelünk – gondoltuk többen, de sokáig nem áltathattuk magunkat.

A valóságból egyetlen másodperc alatt csöppentünk a fiktív szituációba: Füredi Ilona, a salgótarjáni Ady Endre Gimnázium igazgatónője és Horgas Kende magyartanár babzsákos asszociációs játékra invitálja a slamórán részt vevő diáksereget. A hívószó a szerelem, akihez a babzsák repül, annak folytatnia kell a sort.

Szerelem-körte-gyümölcs-zamatos- cappy-őszibarack-Alexkutya-macska-egér-Tom & Jerry-játszma, záporoznak egyre lelkesebben a fogalmak – te jó ég, mi lesz ebből? Aztán mindez mondatokkal folytatódik, elhangzik Prométheusz neve, meg hogy ma mit képviselhet a tűz, amit ellopott, beszélgetünk, igen már egyértelműen többes szám első személyben, a költészetről, előkerül egy toll, ismét körjáték jön: ez nem egy toll, hanem… hogy mi, azt el kell játszani. Egy lány erőből földhöz vágja: Brüsszel! – kiáltja valaki. Hogy mi lesz ebből, még mindig nem tudni, de valami alakul, az biztos. Már nem csak tudjuk, hogy egy kitalált kerettörténet részesei vagyunk, hanem úgy is viselkedünk. Kivétel nélkül mindenki. Húsztól ötvenig. Heves vita kezdődik a hatalom felelősségéről…Következő előadások:
Eötvös József  Gimnázium,
május 5., 8.,
19 óra

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!