Videojáték hatására késelő tizenéves, tömegkarambol összetört rendőrautóval, szüleik felelőtlensége miatt kómába esett cukorbeteg gyerekek, vasúti átjáróban szörnyethalt kisgyerek, részegen családot gyilkoló sofőr, kommandós akció egy csalópáros ellen.

 

Stadler újabb ítélete, balesetek a jeges úton, védőoltástól lebénult nő (aki szerepel majd a Frizbiben), vonatok átvizsgálása, magát benzinnel felgyújtó gyerek, levegőbe került jódizotóp, dráguló szaloncukor és csokimikulás. Fizetős bölcsődék, új gyártósorok a pécsi dohánygyárban, a Mátrai Erőműt választották a legjobb munkahelynek, Orbán beszélt a tudósoknak. Ezek mind fontosabbak voltak a csütörtöki Tényekben, mint a bejelentés, miszerint mégis csak valamiféle segítséget kérünk az IMF-től.

Bár viszonylag váratlan esemény volt a közlemény, nem azt kellett mérlegelnie a szerkesztőnek, hogy megszakítsák-e az adást. Hiszen csak az elmúlt másfél év egyik legfontosabb gazdasági és belpolitikai híre, nem a pápa halála. Ráadásul a hír megjelenése után már csak 2,5 órájuk lett volna kezdeni vele valamit. Talán fóbiásan kerülik a közügyeket, hogy csak a 35. percben, 2 perccel a Tények vége előtt sikerült faarccal, robothangon beolvasni az MTI által vastagon kiemelt két sort. Mintha nem is sajtóközlemény, hanem tény lenne, miszerint ez nem hitel, csak biztosítás, és nem fogja növelni az államadósságot, továbbá nem is veszélyezteti önállóságunkat, gazdasági függetlenségünket. Pont. Fehérneműs naptárt készítettek a körmendi kosarasok…

Az RTL Klub egy perce jutó halottak számában verhetetlen Híradójának szerkesztői sem gondolták hamarabb lehozni a hírt a 28. percnél, az iskolai késelés, az ablakból kiugró adós, meg a dráguló szaloncuki után. De legalább ügyes összeállítást készítettek, pedig nem tettek mást, mint előbányásztak az archívumból mindent, amit a kormány tagjai korábban az IMF-fel kapcsolatos félelmeikről mondtak.

Első helyen hozták viszont az M1 fejnehéz Híradójában – még öt, a kormányhoz kapcsolódó hírrel, csak ezután következhettek a plebs ügyes-bajos dolgai. A feldolgozás rutinos volt, a fiókból előkaptak egy pénzügyi elemzőt, idézték a Bankszövetség elnökét, bevágtak egy-egy képet az MSZP, a Jobbik és az LMP sajtótájékoztatóiról, melyekből szintén egy-egy mondatot idéztek, figyelve arra, hogy senki se kapjon a másiknál több időt, a pártatlan tárgyilagosság jegyében.

Nem várjuk el, hogy rögtön mikrofonvégre kapják a külföldi hitelminősítőket – kit érdekel a reakciójuk. Vagy, hogy egy kormánypárti politikustól megkérdezzék, mi is lett a nagy szabadságharccal. Az sem tartozik a tárgyhoz, hogy az IMF közleményben kiadta (a Reuters 18 óra előtt hozta, tehát már olvashatták), hogy egyáltalán nem is kereste meg őket a kormány, a bejelentésről is csak a sajtóból értesültek. Talán a szerkesztő is úgy gondolja, miért is kéne „egyeztetnünk”, örüljenek, hogy szóra ereszkedünk hozzájuk, és ha fejenként egy kávét kis cukorral kapnak a tárgyalásokon.

A Duna Tv híradójában csak a magyar diaszpóra meg a Semjén által minden magyarnak ígért szavazati jog híre előzte meg az anyaország számára legfontosabb történést. Kissé mintha a fagyi nyalná a szánkat, mert ahhoz, hogy pár év múlva legyen miről szavazni, előbb meg kéne menteni Atlantiszt.

TV2 Tények, RTL Klub Híradó, M1 Híradó, Duna TV Híradó, november 17.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!