Másfél hete vetítik a mozik az új Star Trek-filmet, az első Star Wars-trilógia záró darabja, A Jedi visszatér bemutatója pedig éppen tegnap volt 30 éve. Ünnepelnek hát mind a két sci-fi univerzum rajongói. Hogy mi se maradjunk ki a jóból, egy asztalhoz ültettük a Magyar Star Trek Klub képviselőjét, Tóth Lászlót és a Magyar Star Wars Klub vezetőjét, Barta Zoltánt, osszák meg velünk fantasztikum iránti fanatizmusukat.

Star Trek – Sötétségben: Spock és Kirk újra Khan haragjával szembesül

- – Kép 1/4

– Gondolom, nem kérdés, hogy látták-e már a J. J. Abrams rendezte új Star Trekmozifilmet, a Sötétségbent. Leborulnak előtte vagy temetik?

BARTA ZOLTÁN: Nálam már az Abrams dirigálta 2009-es Star Trek-reboot kivágta a biztosítékot, így ezt meg sem néztem. Akkor annak az újrakezdett (előzmény)filmnek majdnem sikerült lenulláznia a 25 éve tartó Star Trek iránti rajongásomat. Nagyon látszott rajta, hogy újszerű látásmódot szeretnének megvalósítani, méghozzá látványcentrikusan – de az a film egyszerűen nem Star Trek!

– Ezek szerint nem jósol túl nagy sikert a rajongók körében annak a döntésnek, hogy a Disney Abramst bízta meg a következő Star Wars-film elkészítésével.

B. Z.: Egy hatalmas Star Trek-rajongó ismerősöm elég kockázatosnak találja, ha ezzel a vehemenciával vág neki a rendező a Star Wars univerzumának is.

TÓTH LÁSZLÓ: Engem zavart ugyan, hogy a 2009-es filmben nehezen indult a cselekmény, hogy a főgonosz elég gyenge volt, de a film mégis vissza tudott adni egy olyan érzést, ami a ’60-as évekbeli sorozat karakterei közötti kémiát eleveníti föl. A mostani megnézése után kissé elkeseredve jöttem ki a moziból. Úgy tűnik, a széles tömegek felé való nyitás által épp a lényeg veszik el.

– Hogyan, mikor kerültek ezeknek az univerzumoknak a vonzásába?

T. L.: ’84 karácsonyán vetítette a Csillagok háborúját először a magyar televízió, sikerült meggyőznöm a szüleimet annak fontosságáról, hogy megnézhessem. John Williams zenéje, a beúszó csillaghajók látványa teljesen rabul ejtett, beleszerettem. Nem sokkal később a Sportmoziban sikerült megnéznem a folytatásokat is.

B. Z.: Emlékszem, mikor 11 évesen, ’79-ben a Corvin moziban megnéztem a bátyámmal a Star Wars – akkor – első részét, letaglózott egészen. A Star Wars a korábban látott sci-fikhez, például az Alfa holdbázishoz képest óriási ugrás volt. Nagyon valóságosnak, hihetőnek tűnt. Később bármilyen sci-fi könyvet is olvastam, ennek a látványvilágnak a szűrőjén keresztül képzeltem el a leírtakat… A Star Trekről először a Film–Színház–Muzsikában láttam képeket, már legendás sorozatként írtak róla, ami felkeltette az érdeklődésem, amit aztán a mozifilmek tovább fokoztak: megragadott a szellemisége, a moralitása, az emberiség békés jövőképébe vetett hite – ami a hidegháború korszakában nem volt éppen mindennapi.

– Mindketten mindkét univerzum szerelmesei, minek alapján csatlakoztak annak idején az egyik rajongói csoporthoz?

T. L.: A véletlen is közrejátszott a választásban, meg a nyelvtanulás is: az éppen akkor sugárzott Az új nemzedékben lenyűgözött, hogy egy Shakespeare-színész (Patrick Stewart – a szerk.) kiejtését hallhatom, tőle is tanulhatom a nyelvi finomságokat. Másrészt az akkori SW klub tagsága inkább gyűjtögető típus volt, én meg sem akkor, sem később, így elmaradtam tőlük. Ezzel szemben a ST klubban inkább a beszélgetésé volt a főszerep. Míg a SW akkor csak három részből állt, amit már rogyásig néztünk, a ST esetében folyamatosan bővült az univerzum, amiről heti szinten tudtunk értekezni egymással.

B. Z.: Mikor a pecsás lét hajnalán, 1997-ben egy klubújság elkészítésének vágyától hajtva megkerestem a SW klubot, igent mondtak rá – ez lett az Echo Base. Ha nemleges lett volna a válaszuk, valószínűleg átgyalogolok a ST-esek klubjába… De persze nem volt véletlen, hogy kiket kerestem meg először!

– Mennyire nehéz együttélni a tudattal, hogy ezek a modern kori eposzok egyben szórakoztatóipari termékek is?

B. Z.: Engem egyáltalán nem zavar. Nem kötelező felhalmozni az anyagi haszonszerzés reményében fogant termékeket, lehetsz te amúgy is rajongó. Másrészt, visszájáról nézve: maguk a produkciók sem jöhetnének létre, ha nincs mögöttük üzleti érdek – azt a 190 millió dollárt sem lett volna könnyű előteremteni enélkül, amibe az új film is került. Sokan köszörülik a nyelvüket e kapcsán a Star Warson, pedig a különféle termékeket nem is ők gyártják, hanem a licencjogokat megvásárló cégek. Egyszer összeszámoltam: A Gyűrűk Urát 9 év alatt 23-szor adták ki DVD-n, míg ez idő alatt a Star Warst csak négyszer.

T. L.: Tartottam annak idején egy előadás-sorozatot Star Trek Design Center néven: az igazi rajongók által kinevetett gyűjteményeket, termékeket mutattam be – például egy Borg Kocka alakú perselyt, amibe egy Enterprise csillaghajó dokkolt éppen.

– A Fanboys című filmben a SW és a ST rajongói háborúznak egymással, önökkel megismerkedve mindez nehezen hihető.

B. Z.: 2010-ben a klub vendége volt Kassai Károly színművész – aki Luke Skywalker és(!) a Star Trek: Voyagerben Neelix magyar hangja – szintén tudni akarta, miként is viszonyul egymáshoz a két rajongótábor, mert ő is ellenségeskedésről hallott. Kértem, tekintsen ki a közönség soraiban ülő, neki integető Csillagflotta-tagokra – ennyit a szemben állásról. A Fanboys hiába nem jó film, még csak nem is humoros, beleragadt a köztudatba, pedig porig alázta a rajongói közösségi szemléletet…

– A beöltözés része a kultikus tevékenységnek, mit fejez ki?

B. Z.: Kreativitásunk bizonyítékát: meg tudjuk csinálni a szívünknek kedves karakter jelmezét. Jómagam sokáig a fiatal Obi-Wan voltam, de kiöregedtem belőle. Most szombaton egy birodalmi rohamosztagos öltözékben próbálom ki, milyen megfőni egy konzervdobozban.

T. L.: A rajongói kreativitás tényleg határtalan: láttam már olyan rohamosztagos hátitáskát, ami egy fordítva odaragasztott, átfestett csöpögtető tálcából készült. A hazai Star Trek-rajongók esetében a jelmezeknek, felvonulásoknak nem lett hagyománya. Nálunk másféle aspektusai működtek az érdeklődésnek: mi is készítettünk klubújságot, és vetítéseket, előadásokat is tartottunk.

– Vannak azért extrémebb rajongói megnyilvánulások is.

B. Z.: Nem egy amerikai példa bizonyítja ezt: némelyek csillaghajóvá alakítják át a saját lakásukat.

T. L.: Igazán megdöbbentem, amikor arról olvastam, hogy valaki az Enterprise-D hídját szeretné megvalósítani, s ezt utazó kiállításként bérelhetővé teszi, éjszakára(!) is – ugyan mit lehet ilyenkor ott csinálni?

B. Z.: A ’90-es években mi is terveztük, hogy megnyitjuk a tatooine-i űrkocsma hasonmását…

T. L.: Mi meg is csináltuk Quark bárját, pár találkozón üzemelt is, később a padlásunkon kötött ki, nem volt könnyen szállítható…


Magyar Star Trek Klub • 1992-ben alakult, 1995-től 2010-ig működtek klubjelleggel. Idén június 30. és július 8. között nyolcadik alkalommal rendezik meg táborukat Tatán, ahol korábban nagy sikert arattak a saját rendezésű vetélkedőik is – természetesen főként a Star Trek-témájúak.

Magyar Star Wars Klub • 1996. október 29-én alakult a Petőfi Csarnokban. A film bemutatójának 30. évfordulójára a Starfighter rajongói újság különszámaként jelent meg Fazekas Attila A Jedi visszatér című kultikus képregénye.

Címkék: kultúra, filmkritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!