Rájuk figyel a világ: mit érdemes olvasniuk?
- A könyvheti választékot látva, meghúzhatjuk a nadrágszíjunk.
- Igazmondó verseny és éjszakai kalandtúra – irodalmi köntösben.

 
Ünnepi Könyvhét 2016 - Könyvguruk ajánlásával

A világ olvasottabb fele tűkön ülve várja, idén nyárra vajon milyen könyveket visz magával nyaralására a 2017. január 19- ig posztján lévő amerikai elnök, Barack Obama. A közérdeklődésre igencsak számot tartó elnöki ízlés évről évre jelentős befolyással bír a listáján szereplő könyvek eladási mutatóira, talán mondani  sem kell, az angol nyelvű globális könyvpiac évi több tízezres újdonságai között mekkora ázsiója lesz egy-egy címnek, műfajnak, témának a választásai által. Az Egyesült Államokon kívül így a sokkal kiterjedtebb könyvbirodalomra is hatást gyakorló vezető, aki a független könyvesboltok szerepére is fölhívta már a figyelmet, tavaly augusztusban hat könyvet vett fel az olvasmánylistájára – összesen 2771 oldalt szándékozott tizenhat napos Martha’s Vineyard-i pihenésén figyelmesen átlapozni. Köztük volt Ron Chernow az első amerikai elnökről, Washingtonról írt elnöki életrajza, valamint a szintén Pulitzer-díjas, Tábori Zoltán fordításában már magyarul is olvasható A hatodik kihalás című Elizabeth Kolbert-kötet is (Európa Kiadó) az emberi felelősségvállalásról. December végi hawaii piknikjére négy könyvet vitt magával, Richard Price krimijét, Jonathan Franzen Tisztaságát (Európa Kiadó), egy a Wright fivérekről szóló kötetet és a kínai Liu Cixin hamarosan magyarul is olvasható sci-fijét, A háromtestproblémát.

Van ideje olvasni, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a People magazinnak decemberben adott interjújában Lauren Goff Fates and Furies („A sors és a bosszúállás istennői”) kötetét nevezte meg az évi kedvenc olvasmányának, miközben Toni Morrison, Doris Lessing vagy a Melville is szerepelt 2015-ös listáján.

A Microsoft-alapító milliárdos Bill Gates is időről időre megosztja olvasmányélményeit a nagyközönséggel, idén nyárra elsősorban tudományos és fantasztikus könyveket ajánl figyelmünkbe. Köztük a már magyarul is olvasható Seveneves – A hét Éva (Fumax) Neal Stephenson tollából a Hold darabokra hullása utáni közvetlen és 5000 évvel későbbi kihívásokkal szembesíti az emberiséget. A Sapiens – Az emberiség rövid történetében (Animus) az izraeli történész Yuval Noah Harari pedig a tudományos forradalmak mentén vizsgálja meg az emberiség fejlődését.

2015-ben a Facebook-tulajdonos Mark Zuckerberg internetes könyvklubján kéthetente vitattak meg egy-egy új olvasmányt. Bár idén nem folytatta a 651 ezer követőt magának tudható kezdeményezést, a főleg non-fictionöket tárgyaló oldal hatása nem volt csekély – Moisés Naím The End of Power („ A hatalom vége”) című könyve például 44 ezer(!) helyet lépett előre az Amazon értékesítési listáján a virtuális olvasóköri szereplést követően. Jó hírnek számít, hogy Zuckerberg is szereti a sci-fit, Iain M. Banks A játékmestere (Avage) éppúgy szerepelt ajánlottjai között, mint Henry Kissinger Világrendje (Antall József Tudásközpont).

Obamával Liu Cixin kötete, Gatesszel pedig Harari könyve volt a közös olvasmányélményük. Mi is hosszú listával készülhetünk a június 9–13. közötti 87. Ünnepi Könyvhétre (egyben a nagy nyári belefeledkezős olvasásokra): a központi eseményhelyszínen, a budapesti Vörösmarty téren Esterházy Péter megnyitóbeszédével elstartoló könyves eseményen több mint 200 hazai és határon túli magyar kiadó 350 újdonsággal indít kulturált támadást a havi büdzsénk ellen.

Könyvbemutatók, felolvasások, pódiumbeszélgetések, dedikálások százai várják a betűre éhes és a szerzőkkel szelfizni kívánó könyvfanatikusokat nemcsak a főváros több helyszínén, de például Győrben, Esztergomban, Debrecenben, Pécsett is.A VH szerkesztőségének ünnepi könyvheti ajánlata:
1. Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló (Magvető)
2. Závada Pál: Egy piaci nap (regény; Magvető)
3. Tóth Krisztina:Világadapter (versek; Magvető)
4. Térey János: Őszi hadjárat (versek; Jelenkor)
5. Darvasi László: Taligás (regény; Magvető)
6. Zoltán Gábor: Orgia (regény; Kalligram)
7. Pintér Béla–Darvas Benedek: Parasztopera (CD; Saxum)
8. Péterfy Gergely: Mindentől keletre, avagy román kém a Weiss családban (esszé; Kalligram)
9. Gyáni Gábor: A történelem mint emlék(mű) (tanulmányok; Kalligram)
10. Sándor Zsuzsa: Az auschwitzi könyvelő (riportkönyv; Corvina)

Nyári olvasmányok kicsiknek és nagyobbaknak
Az Olvasás Éve, 2001 óta külön rangra emelt június eleji gyerekkönyv-megjelenések terén idén sem lehet okunk a panaszra a 15. Gyerekkönyvnapokon. Berg Judit Rumini kapitányát bizonyára rengeteg kisgyerek és (felnőtt!) várja, vagy Dunajcsik Mátyás A szemüveges szirén című, Izland ihlette regényét, hasonlóképp Babucs Éva Gondri nyomoz, Harcos Bálint Petya és Tulipán és Jeli Viktória Dönci és a varázstakaró című köteteit. Kirobbanó sikerre számíthat Lackfi János Robban az iskola című verstananyaga is.8. Margó Irodalmi Fesztivál
Rendhagyó felolvasó és szerzői estekkel, koncertekkel (Szabó Balázs Bandája, Pegazusok Nem Léteznek), könyvbemutatókkal, slam poetryvel jelentkezik idén is a könyvhét rendezvényeit kiegészítő Margó Irodalmi Fesztivál június 8–12. között. A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett többtucatnyi programból kiemelhető az igazmondó show, a nőírók és az ifjúsági irodalom szerepére rákérdező est, de éjszakai vándortúrára is sor kerül írók vezetésével.
Aki ott lesz még: Röhrig Géza, Závada Pál, Schein Gábor, Háy János, Dragomán György, Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán, Csányi Vilmos, Nádasdy Ádám és még sokan mások.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!