Csernus és a Montmartre – Egy műterem titkai, Várkert Bazár, Testőrpalota

 

Az emlékműterme 3 éve nyílt meg a Várkert Bazárban – amióta a Kogartos Kovács Gábor 2009-ben megvásárolta és hazahozta a Párizsban elhunyt Csernus Tibor hagyatékát, a kopott zöld pamlag, a szanaszerte hagyott festékesibrikek, félkész vásznak és festékes rongyok állandó enteriőrelemei a Testőrpalota harmadik emeletének. A nemrégiben megnyílt Csernus és a Montmartre-kiállítás ennek egyfajta bővített verziója, amely igyekszik még hangsúlyosabban kiemelni a montmartre-i miliőt, illetve az alkotófolyamat egyes állomásait. Három szinten, sok-sok termen át, de valahogy igazán átütő koncepció nélkül.

Nem, Csernussal semmi baj nincsen, amit a kiállítás megmutat, egytől egyig lenyűgöző, a párizsi éjszakák festményeitől a boksztermek világain át az aktokig, csak nem igazán áll össze, hogy a sokszínűségen kívül mit akar a kiállítás megmutatni. Igen, vannak maga építette repülő- és tengeralattjáró-modelljei, a meztelen női testek mellett megihlette, majd könyvillusztrációkra sarkallta Edgar Allan Poe is, és tematikus egységekben megjelenítve budoárrá alakítanak egy-egy teremrészletet a fülledt párizsi éjszakákat, illetve a nagyváros kávézóit, bárjait újraálmodó képei, mégis nehezen áll össze maga a Csernus-életműív. Itt egy Taxiállomás az ötvenes évekből, amott néhány hiperrealista utcakép, lányok farmernadrágban, bámész vásárolgatók, belvárosi házak árnyai. Bár nem erről a leghíresebb, mégis talán a kilencvenes évek neonjainak kísérteties fényei, modern kori utcalányai, züllött bohémjai és rosszarcú figurái azok, akik úgy bukkannak elő az életműből, mintha egy film noir szereplői lennének, teret és zárókeretet adva a Csernus-életműnek.

Hiába a hangulatfestő szándék, a tárlat épp a Montmartre-miliőt hozza erőtlenül, ugyanakkor nagyon izgalmas végigkövetni egy-egy mű alakulását az előkészítő rajzoktól, vázlatoktól a tanulmányokon át a nagy kompozíciók születéséig. A festményeken, akvarelleken, rajzokon kívül a kiállítás számos dokumentumot, fotót, makettet, újságkivágást is felvonultat a hagyatékból – ezek között böngészni kalandosabb utazás, mint Párizs-idéző, virtuális műteremtúrára indulni.

 

A kiállítás január 27-ig látható

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!