Vacak jók - Krétakör: A harag napja, Trafó

 
Krétakör, A harag napja - Forrás: Krétakör Facebook-oldala

Közéleti, az egészségügy helyzetét pellengérre állító dühödt dráma helyett, amire a témaválasztás alapján számít a néző, most csupán egy kisember, egy ápolónő keresztútját követhetjük végig.

A harag napjában. Mégis az egész világunkról, társadalmunkról kapunk megrendítő képet. Hiszen ott, ahol az az ember, aki minden helyzetben tisztességes marad, lúzernek, vesztesnek számít, és azzá is válik, valami nagyon nincs rendben. Ahol kiröhögik a nőt, ha nem tökéletes alakkal keres munkát, de azt is, aki lázadóként továbbra is a szakmájában akar elhelyezkedni. És aki pofázni mer, kihúzzák a lába alól a talajt.

Tiltakozzatok, ébredjetek zombi értelmiségi létetekből! – szólítanak fel az áldatlan állapotokat megelégelő ápolónők, ám a politika a médiával karöltve játszi könnyedséggel cseréli le tüntetést szimbolizáló jelvényüket kitüntetésre. Erzsi, az egyik fő szervező azonban élhetetlen. Ez pedig végképp megbocsáthatatlan – a rendszer könyörtelenül kirostálja. Ám amíg el nem jut az abszolút kifosztottságig és kilátástalanságig, vergődni hagyja még. Saját eszközeivel körmeszakadtáig küzdeni.

Az utolsó sor a nő veszteséglistáján: lánya elvesztése. Őt már könnyedén szippantja be a struktúra, így lesz politikus kitartottja.

Ez az utolsó csepp e végletekig tisztességes asszony életében. Innentől terhét már nem cipelheti tovább – Sárosdi Lilla színpadi léte maga a lúdbőrző hitelesség. Vacak jók – vágja a szemünkbe jogos kritikáját Schilling. Hiszen az életben is éppily tétlenül nézzük végig embertársaink fokozatos lecsúszását, mint itt. A harag napja látszólag jóval higgadtabb, mint a Lúzer volt. A haragot most tőlünk várja Schilling, annak most márr bennünk kell(ene) megérlelődni.

Hogy immár ne csupán vacak jók legyünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!