Traumái fogságában éli le életét a főszereplő anya, aki önszántából huny szemet sok minden felett a béke érdekében, de már csak nyugalmat akar zaklatott múltja után. Megbocsát, csak felépülni nem tud. Fia fellázad az önkényuralom ellen, őt még nem nyomorította nyugalomra vágyóra a rendszer. Ám azon van – rá már úgy kényszerítik a szemellenzőt.

 
Almássy Bettina: Családi Al-Bumm, Trafó - Fotó: Kincses Gyula

Megvakíttatják a még tisztán látót, még ha egyelőre csak fenyegető-figyelmeztető szándékkal színleg, s épp saját védelmében is. A néhány tagú kar is vak szemtanúként jelenik meg az előadás elején, hogy aztán változatos szerepekben kísérje végig a tragikus hős életét.

Almássy Bettina drámáját, a Családi Al-Bummot tavaly Magyarországon és Erdélyben is az év legjobb drámái közé választották. Most pedig ő maga rendezte meg azt a Trafó-klubban.


Szép előadás lett. Egy ember
élete fut le előttünk annak
örömeivel, fájdalmaival, traumáival
és megalkuvásaival.
És az asszony története hiába
monokróm (két trauma köré
épülő), mégis magával sodor.


Pláne Balsai Móni előadásában, aki olyan erővel sűríti magába ennek a nőnek a mindennapjait, hogy azt szinte magunk előtt látjuk. De látjuk gyermekét is felnőni, férjét ronccsá menni, majd páncélként hatalmat növeszteni maga köré, megbosszulandó kisiklott családi boldogságát. S ekképp a diktatúra elleni egykori lázadó (Seress Zoltán) maga is fokozatosan diktátorrá lesz.

Ez életfolyam a halál pillanatában felvillanó flashbackként jelenik meg. Egy erős felütésből kissé nehezen indul az előadás, és van néhány felesleges, erőltetett momentum is, ám az, hogy a múlt és a jelen itt most képes összeérni, író-rendező és színészek közös érdeme. Ráadásul emberi életet így, egyvégtében lepörögni látni mindig izgalmas. Megrázó látni, hol bicsaklott ki, akadt el.

Hajduk Károly izzó, vibráló jelenléttel igazi mélységet ad a lázadó fiúnak. Emlékezetes, ahogy Szorcsik Kriszta üldözött, megvetett sárga overallos alakja rezignáltan tűri a tömeg agymosott gyűlöletét.

Almássy Bettina drámája, legalábbis ezekkel a nagyszerű színészi alakításokkal, ebben a formában és rendezésben, kifejezetten kvalitásosnak, helyenként felkavarónak, máshol meglepőnek mutatkozik.

Úgy izgalmas, ahogy van. És végül még katarzist is hoz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!