Hamis zászló (FOX)


Az új Homelandként emlegetik az izraeli kémdrámasorozatot, noha ennek még nem készült amerikai változata, egyelőre. Annyiban biztosan más, hogy nem a profik, a titkosügynökök és a kémelhárítók szemszögéből mesél el egy sztorit, hanem a látszólag egyszerű, hétköznapi emberekéből, akik közt akad könyvelő, vegyészmérnök, óvónő, zenész és angoltanár.

Ők öten egy reggel arra ébrednek, hogy tele a képükkel a hírek, egy iráni miniszter moszkvai elrablásával gyanúsítják őket mint fedett Moszad-ügynököket.
(2010-ben ugyanígy, egy dubaji hotelszobából raboltak el egy Hamasz-vezetőt, az akcióhoz mit sem sejtő európaiak és ausztrálok útleveleit használva, ez a megtévesztés a kémzsargonban a „hamis zászló”.)

Noha első pillantásra ártatlannak tűnnek, egyiknek sincs biztos alibije, a családjuk szentül hiszi, hogy mindvégig ügynökök voltak, a belbiztonságiak pedig tudják, hogy mindegyik titkol valamit, csak kérdés, hogy ez összefügg-e az iráni elrablásával.

A sorozatíró Amit Cohen zseniálisan lebegteti az ártatlanság vélelmét, az öt szálat párhuzamosan építgetve, szándékolt minimalizmussal, csupán a drámai magasfeszültség fenntartásával.

A forgatókönyvben van a sorozat ereje, mint a legtöbb izraeli drámánál, hiszen a színészek nem világhírűek, hogy nézőket vonzanának, és az amerikainál jóval kisebb költségvetés miatt jórészt a látványon spórolnak, az akciójelenetek is csak jelzésértékűek.

A komoly történetmesélési hagyományokkal bíró értelmiség folyamatos társadalomkritikus szkepszise jó alap az íráshoz, ami a fikciónál is súlyosabb és borzongatóbb (hiper) realitásra épül. Emiatt a világon bárki úgy érezheti, hogy ez akár vele is megtörténhet, legfeljebb csak sokkolná, ha a tévében látná viszont magát mint Moszad-(ál?)ügynököt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!