Az ünnep előtti napokban rengetegen járják a piacokat. Vásárolnak is, többet, mint általában. Ám a látszat csalóka. A jelek – és tapasztalataink – szerint kevesebb áru fogy, mint az elmúlt években ilyenkor. Ugyanannyi pénzt költenek, már ha tudnak, kevesebb sonkára, tojásra, primőrre és csokira.

 
Kállai Márton felvétele

„Tavaly húsvétkor 20 forinttal olcsóbb volt – mondja Szabó József, aki a Lehel piac tojássorán kínálja a portékáját. Ott most 52–56 forint közöttiek az árak. – A ve­vők száma nem csökkent, de kevesebbet visznek. Aki más heteken tíz tojást vett, az húsvétkor eddig harmincat vitt el, most pedig csak húszat. Pa­­naszkodnak az ár miatt. Ki-ki vérmérséklete és politikai nézete szerint háborog: van, aki a termelőt vagy az eladót okolja – pedig nem tehet a benzinkutas sem a nafta áráról –, van, aki az államot, és van, aki az uniót…”

Újpesten olcsóbb a tojás, ott az „S” méretűt már 42-ért is kapni. „Nincs elég vásárló ezen a piacon, látja, hegyben áll az olcsóbb tojás is. Pedig kisebb haszonnal dolgozom, mint a Lehelen kereskedők – fejtegeti Bujka Gyula, a kerekegyházi tojásos –, de Újpest szegényebb kerület, itt még ez az ár is magas.”

Tojás persze van ennél olcsóbb és sokkal drágább is. Például a gyűszűnyi, piros sztaniolos csokitojást (15 van egy zacskóban) 170-ért kapni, de a méretesebb, tízdarabos pakk is csak 380-at kóstál a kínaiaknál. Egy strucctojáscsoki 10-12 igazi tojás áráért kapható, a játékkal, drazséval, tojáslikőrrel töltött, a marcipánból gyúrt 3-6 tyúktojás áráért. És 300 forint az egyedi, kézzel festett, kifújt tojás is, amit az újpesti piacon százszámra kínál a pilisvörösvári Costin Gabriella. Nyuszi, ibolya, csibe, gomba, lepke, kacsa, fecskepár rajtuk. „Tizenöt éve foglalkozom ezzel. Szeretik az emberek, napi 100-150-et adok el.

Hogy mennyi ideig tart, mire ennyi tojással elkészülök? Húsvét után már kezdem festeni a jövő évieket…”

Állatvédő propaganda ide vagy oda, élő nyuszit, kiscsibét is kínálnak Újpesten. A nyúlketrec előtt cédula hirdeti: „Az itt vásárolt kisállatok húsvét után a piac­felügyelőségen leadhatók.” Pál Lajos őstermelő megerősíti: telefonon értesítik a felügyelők, ha az ünnep után visszahozzák az állatokat. A csibét 600 forintért, a nyuszit fajtától függően 2000–4000 között adja, ha kérik táppal és ketreccel. Főleg a kisgyerekes családok viszik, ma reggel 8-tól fél 10-ig már három is elkelt a húszból. A nyulakat amúgy saját fogyasztásra tartja, csak húsvétkor hozza el a szaporulatot Fótról a piacra. Tavaly a 24-ből 16 élő, makkegészséges tapsit vett vissza az ünnep után. Major Csilla a Lehelen, a hal- és vadhúsok üzletében megszámolja: kilenc egész nyúl is van a hűtőpultjában. Ezek már aligha festenek tojást. „Húsvét előtt hetente jó 80 kilónyi nyúlhús fogy nálunk, körülbelül másfélszer annyi, mint máskor. Az ára alig több mint a csirkéé, az egész nyúl kilója 1200, a gerincé és a combé 1650. Mit készítenek belőle? Pörköltet, paprikást, vagy tepsifülest. A re­­cept? Megtűzdeli fokhagymával, megfűszerezi és kizsírozott tepsiben be a sütőbe! Pompás húsvéti étek.”

„A bárányok hallgatnak” – világosít fel „Lechter, a mészáros” nevű üzletében a néma levente távoli névrokona, Setét Barnabás. Akitől megtudom: nála 1200 az oldalas, 2200 a gerinc és a nyak, 2500 a comb. Tán napi ötöt ad el – persze bontva, egész bárányt, nem kínál, a magas ár miatt.

A parasztsonka és a darabolt füstölt comb piaci árcentruma 2000 körüli, a lapocka és a kötözött sonka is 1600–1800 forint, a csülök kevesebb. Néhol kiírják: „Akció” és az 1990 forint fölé áthúzva azt is: „3300 Ft”. Az egyik újpesti árus minden sonkát 1990 forintos egységáron kínál. Ja, a hagyományos füstölésűt, azt nem! Az ezerrel több…

„Talán az utolsó pillanatra halasztják a sonkavásárlást” – reménykedik a Lehelen Gábeli József, a Nagycsibe Kiscsibe Bt. eladója. A Robi Hús hagyományos füstölésű sonkáiért sorban állnak. Amikor végre az eladóhoz jutok, Bihari Szilárd azt mondja: aki eddig vett egy 3 kilós sonkát, az most kettévágatja. És nem azért, mert a sonka ennyit drágult, hanem, mert a fizetések nem nőttek. Békési Árpád maglódi őstermelő is, aki rendszeresen Újpesten kínálja a füstölt húsokat, azt panaszolja: a 4-5 évvel korábbinak a fele lett a forgalom. Ő speciel az olcsó diszkontokat, a multikat hibáztatja.

De mit szólnak a húsvéti árakhoz a vásárlók?

„Csak a minimálisra futja – mutat Újpesten két sovány cekkerére Mihaelisz Gyula nyugdíjas géplakatos. – A tavalyi kettő helyett most már csak egy kiló sonka, csirke és zöldség, csigatészta a húsleveshez, meg ami a süteménybe kell, és az unokáknak a locsolócsoki. Ja, és a feleségem most veszi meg a tojást. Azt mondták a fejesek, hogy 2012 az elrugaszkodás éve lesz, de csak az árak rugaszkodtak el…”

„Vendégeket várunk, viszek süteményt anyukámnak és az öcsémnek is, tíz emberre vásárolok – mondja letéve szatyrait Kakucs Károlyné a Lehelen. – Három napra főzök, 45 tojást vettem. Annyit, mint tavaly, és ugyanott, de az ára most kész horror. Próbálom csökkenteni a költségeket. Hiába. Pedig csak zöldségleves lesz, rántott csirkemell és comb, franciasaláta, almás pite, mégis már 20 ezernél tartok… Csak a felvágotton spórolhatok: kiszámolom, hány szendvics kell, és annyi szelet felvágottat veszek, a retket, paprikát, paradicsomot is vékonyan karikázom rá… A sonka? Na ez az! – sóhajt. – Várok vele még holnapig, hátha olcsóbban is adják. A párom azt mondta, ne vegyek csontosat, se kötözöttet… Nem jó lemondani az ünnepen semmiről, és a húsvét fontos a számunkra. Majd utána böjtölünk.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!