Elő a lóherével! - Vasárnap zöldbe borul a főváros, a Budapesten élő írek és a hozzájuk csatlakozó magyarok felvonulással, tánccal, muzsikával, no és jóféle sörrel ünneplik Írország védőszentjének, a keresztény hittérő Szent Patriknak napját, ahogy teszik ezt világszerte, ahol csak ír él.

Szent Patrik nap Budapesten - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

- – Kép 1/4

Az 5. században rabszolgából misszionáriussá lett – amúgy walesi – Patrik halálának napját (március 17.) egyházi és állami ünnepként is számon tartják, és nem csak a zöld szigeten hirdetnek ekkor munkaszünetet, de Kanada egyes tartományaiban is.

Bárki csatlakozhat a Szentháromság tanát a szent növény három levelével magyarázó ír védőszent emlékbulijához, melyet az Ír–Magyar Üzleti Kör Egyesület 4. alkalommal szervez: vonulhatnak a Szabadság tértől a Nagymező utcáig duhaj, smaragdzöld manók kíséretében, ehetnek krumplis étkeket ír módra, rophatnak kelta rockra – ja, és majd’ elfelejtettem: ilyenkor sok minden iható, például a híres Guinness sör és a Jameson, ami viszont whiskey!

(JH)

A Guinness sör a dublini sörgyáros Arthur Guinnessről kapta nevét, aki 1759-ben nyitotta meg sörfőzdéjét. Paddy napján látástól vakulásig isszák a „nemzeti védőitalukat” az írek.

131,1 liter
– egy ír sörből ennyit fogyaszt évente. Egy, az italozás mértékét vizsgáló OECD-fölmérés szerint az európai népek közül az írek mindenkit megelőznek.

TERÍTÉKEN 
Dalmát örömlény

Podmaniczky Szilárd író gyakran főz remekműveket boglári kertjében egy gusztusos, enyhén hajlított vaslapon. Szokatlannak tűnhet, mert a magyar ember többnyire bográcsban főz vagy rácson süt, de a vaslap az átmenet a bogrács és a grillezés között. Az író 1993 óta főz tudatosan. Akkoriban vette első lakását Szegeden, és beköltözve azzal szembesült, hogy van ott egy konyha is, ami jelentős kihívás elé állította. Receptjei nem voltak, és főzni sem nagyon tudott, így többnyire azt evett, amit otthon talált, és amiből ételt tudott készíteni. Egyszer túl sok rántott húst hozott el édesanyjától, és azon töprengett, mit is kezdhetne a maradékkal. A húsokat végül felvágta csíkokra, tésztát főzött hozzá, majd tejföllel meglocsolta. Nevet nem adott neki, szó nélkül megette. Azóta tudja, a főzés igenis kreatív foglalatosság.
Most pedig következzék egy recept a József Attila-díjas írótól. Vaslapos, persze, és ennek megfelelően változtatás nélkül adjuk közre, hiszen ő éppen ez alapján és éppen így készíti:
A kockára vágott sertéscombot umamisra pirongatjuk a homorú vaslapon, fölöntjük húslével, és főzögetjük, mígnem zsírjára sütjük, ekkoron hozzáadjuk a fölnégyelt hagymát, a kockára vágott cukkinit és padlizsánt, a vastagabb szeletekre vágott gombát. A zöldségek mintegy fedőként betakarják a húst és rápárolódnak. Jó fűszere a rozmaring, só, bors, és mivel Dalmáciában ettem hasonlót először, tálalásnál jöhet hozzá az ajvár. Ha megkóstolod, bucira tömöd a fejed vele! A neve legyen dalmát örömlény.
FTB

-----------------------------------------------

Vitrines idő

Utolsó órák
– ennél találóbb címmel meg se rendezhette volna a Közlekedési Múzeum azt az időszaki kiállítást, mely valóban az utolsó lesz ebben az épületben.
A tárlat a magyarországi óragyártás legfontosabb pillanatait veszi sorra a szentgotthárdi Nemzeti Óragyártól a Danuviáig, emellett emléket állít olyan kiváló órásmestereknek is, mint például Hell Miksa, akinek belső napórája az egri Líceumban csodálható meg. Tablókiállításról van szó, amely csak felvillantja az időmérés történetének fordulópontjait, de átfogó képet nem ad. Kis időutazás ez a szocializmus konyháiba és hálószobáiba, az ébresztőórák mellett blokkoló- és ingaórák sorakoznak, maga a kiállítás viszont talán egy kicsit keveset mutat saját témájából. A tárlat legmeghatóbb része az, ahol a múzeum munkatársainak saját órái, karórái sorakoznak a vitrinben – így búcsúzva egy időre a múzeumtól, és mutatva meg saját magukat is.

Ha már ott vagyunk, barangoljuk be a Közlekedési Múzeumot, nézzünk be Farkas Berci űrkabinjába, szálljunk fel a villamosra és kongassuk meg a harangokat – mert Budapest egyik legjobb múzeuma április 15-én jó időre bezárja kapuit.
(DHN)

------------------------------------------------------------

ÍGY IS LEHET – MÁRCIUS 22.
WAMP
Budapest, Kis Rókus u. 16–20., Millenáris,
D csarnok
Bemutatkoznak az úgynevezett Visegrádi Országok dizájnerei, vagyis tervezői. Fura tárgyak és művészet egy helyen.

Móra Ferenc Múzeum
Szeged, Roosevelt tér 1–3.
„Szöged hírös város”… címmel minden, ami néprajz és hagyomány. Állandó kiállítás.

Bocskai Rendezvényközpont
Hajdúszoboszló, Szent István park 1–3.
Minden, ami kultúra és művészet. Ott is lehet maradni, mert a rendezvény többhetes. Kiállítások, színházi előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek.

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
Győr, Nefelejcs köz 3.
Japán fotókiállítás, amely bemutatja a mostoha természeti adottságú vidéket (Tóhoku) és azokat, akik ott élnek.

Mecsextrém Park
Pécs, Árpádtető
Az erdei bobpálya kicsit hosszú, egy kilométernyi, de van itt mászófal és kalandvár, kötélpálya és odútanoda. Itt a tavasz, nyit a park.

Göcseji Múzeum
Zalaegerszeg, Batthyány u. 2.
A Nemzeti Múzeum vendégszereplése és térhatású világa a nagy háborúról, az elsőről. Háromdimenziós tárlat arról, ahogyan csak azok látták a háborút, akik átélték.

Escape Room
Gyula, Kossuth Lajos u. 7.
A feladat egyszerű: hatvan perc alatt ki kell szabadulni egy pincéből. Figyelem, ez csak játék, de annak viszont komoly!

----------------------------------------------------

Viasat History, 15.10 A csendes háború: a tenger alatti csaták

Élet és halál vizén
A tenger mélyénél talán csak a világűr lehet nyomasztóbb az ember számára – már ha utazásról van szó. A lényeg azonban mindkét esetben ugyanaz: levegő nélkül lehetetlen. A tenger mélyén vívott csaták ráadásul alattomosak is, és nem azért, mert egy láthatatlan világból érkeznek a torpedók, hanem azért, mert a tengerre úgy tekint az ember, mint az élet bölcsőjére. Ahonnan háborúk idején maga a halál érkezik. A H. L. Hunley volt az első tengeralattjáró, amely sikeres katonai támadást hajtott végre a víz alól. Az amerikai polgárháborúban, 1864. február 17-én az orrára szerelt, robbanóanyagot szállító rúddal süllyesztette el az északiak USS Housatonic névre keresztelt gőzösét.
EB

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!