Kicsit visszás óriási humusztálak és pitahegyek majszolása közben éhező, beteg gyerekekről készült archív fotókat nézegetni – de érdemes megismerni az UNICEF tevékenységét. A képeken csillogó szemű, de igen rossz körülmények között élő gyerekek néznek vissza ránk, akiket az UNICEF segít étellel, ivóvízzel vagy éppen oktatással.

 
 

Az elmúlt 70 év tevékenysége 40 fotóban összefoglalva látható egy fővárosi étteremben.

Egy Afganisztánban készült képen kislányokat tanítanak rajzolni, Izraelben oltást kapnak a gyerekek, Bangladesben a kisebbek rajzolnak, a nagyobbak a betűkkel ismerkednek; UNICEF-es sátorban világra jött újszülöttek.

A fotók étel-, ivóvíz- és tejosztást, valamint alapvető higiéniai feltételek biztosítását rögzítik egy természeti katasztrófa után vagy háborús övezetben – világszerte.

Megismerhetjük a szervezet első képeslapjait: az 1949-es egy csehszlovákiai kisgyerek rajza alapján készült, a napsütésben színes szoknyás lányok májusfát állítanak, az 1951-es plakáton tejjel teli bögrét fog egy kislány, ugyanis abban az időben a szervezet több ezer gyereknek juttatott el vitaminokban gazdag tejport. Egy 1982-es gyermekjogi felvonuláson pedig a dakari résztvevők „egy védett gyerek – egy megmentett felnőtt” feliratú pólót viselnek. Illetve láthatjuk „terepen” Herbert Hoover elnököt és Maurice Pate amerikai üzletembert, a szervezet alapítóit is.
 Minden ország, ahol az UNICEF képviselteti magát, rendelkezik UNICEF-nagykövettel, nálunk ezt a pozíciót D. Tóth Kriszta (képünkön) tölti be, aki egyben jószolgálati nagykövet is, Katy Perryvel, Serena Williamsszel és Liam Neesonnal együtt. Az első magyarországi jószolgálati nagykövet Halász Judit és Presser Gábor volt, akiket a Nemzeti Filharmonikusok követtek a poszton. Az UNICEF-nek jelenleg 31 nemzetközi jószolgálati nagykövete van, köztük például Mia Farrow, Susan Sarandon, Vanessa Redgrave, Whoopi Goldberg, Shakira, Sir Roger Moore, David Beckham, Leo Messi, Orlando Bloom, Youssou N’Dour. Az első jószolgálati nagykövet Danny Kaye amerikai színész-komikus volt, őt Audrey Hepburn követte 1988-ban, aki maga is részesült UNICEF-es élelmiszer- és gyógyszersegélyből a II. világháború után.


A Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapot az ENSZ Közgyűlése 1946-ban hozta létre, hogy segítse a második világháború után az éhező, beteg, árván maradt gyerekeket. Az UNICEF évente több millió gyerek életét menti meg, fellép a gyermekbántalmazások ellen, hirdeti a gyerekjogokat, aktívan részt vesz az AIDS elleni harcban, küzd a gyerekhalandóság megállításáért. Tevékenységüket 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Nagyjából 2,3 milliárd gyerek él a Földön, 4-500 millióan mélyszegénységben, 50-60 millióan pedig menekülttáborokban. Nekik álmot, jövőképet kell adni – többek között ez is az UNICEF hitvallása.


- A fotókiállítás december 11-ig látható


Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!