Kurt Weill–Bertolt Brecht: Koldusopera, Vígszínház–Szputnyik Hajózási Társaság.

 
Kurt Weill–Bertolt Brecht: Koldusopera, Vígszínház–Szputnyik Hajózási Társaság - illusztráció

Az alvilág és elit összefonódásáról és hasonlatosságáról, korrupcióról és a szolidaritás teljes hiányáról szóló tandráma a második koprodukciója a Bodó Viktor vezette Szputnyiknak a patinás teátrummal.

Tavalyi sikeres Revizor-előadásuk után most Brecht egyik legtöbbet játszott darabját választották jelenünkre való reflexióként. Mindemellett, hogy Bodóék fontosnak tartották a szerző radikálisan kritikus alapállását megidézni, vicces effektekkel, filmes allúziókkal és jópofa ötletekkel árasztják el a drámát.

Szórakoztatóvá oldják Brecht paraboláját. Noha magának a darabnak is van ironikus, mármár burleszk humora, Brecht sosem téveszt arányt. A túlzásba vitt poénok és sziporkák itt most vámpírokká lesznek, és elszívják a mű vérét. Gegekké forgácsolódik szét e szenvedélyes darab, és a nagyon is aktuális Koldusopera erejét veszti.

Még szerencse, hogy a mű bizonyos fokig ellenálló, pláne a songok – az érdes dalszövegek Kurt Weill fülbemászó zenéjével mindenkor hengerelnek. Már ha jó színészek kezébe kerülnek. Mészáros Máté épp ilyen színész, mégis meglepő választás Bicska Maxi szerepére. Ő azonban felveszi a kesztyűt, átvitt értelemben is, bár inkább az első részben meggyőző nőbolond, elegánsan hűvös gátlástalanként. Pető Kata Pollyja prózában izgalmasabb. 25 évvel ezelőtt még Börcsök Enikő játszotta Pollyt ugyanitt, most Peacockné emberi vonásait hozza iróniával. Járó Zsuzsa, Réti Adrienn, Hajduk Károly és a többiek is mind színpompásan teljesítenek, legkiemelkedőbb és legvígebb- brechtibb közülük mégis Hegedűs D. Géza Peacockként. Szuggesztív ereje, fölényes tudása, higgadtsága pótolja némiképp a rendezés hiányosságait. Feledtetni azonban nem tudja, hogy Brecht ennél fajsúlyosabb, Bodó ennél ütőképesebb, a Szputnyik-produkciók pedig ennél emlékezetesebbek és markánsabbak.

Ezért tragikus, hogy az a bizonyos cápa (Brecht egyik legismertebb songjának főszereplője, amely ott virít az előadás plakátján is) a Szputnyik életben is végzetesnek bizonyult, mert keresztben lenyelte a nemzetközileg is elismert, izgalmas társulatot. Így utolsó bemutatójuk e koprodukció, és innentől nincs tovább. Kellő támogatás híján március végén megszűnni kényszerülnek.

A függetlenek kivéreztetése a Krétakör után újabb állomásához ért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!