Lehetett volna akármilyen észkerékcsikorgatóan borzalmas a Verdák 2. része – márpedig a Pixar-animációk történetében az első bukásnak tartják –, mi akkor is úgy örültünk neki, mintha csokigyárba kaptunk volna belépőt korlátlan fogyasztással.

  <h1>Üresben a Verdák</h1>-
  <h1>Üresben a Verdák</h1>-

Üresben a Verdák

- – Kép 1/2

A gyerekek sikongattak örömükben, mikor megkaptuk a meghívót, visszaszámolták, hányat kell még aludni a gálavetítésig, ahol a fiam boldogan taposta a gázpedált a kis „verdákos” villanyautóban, a lányom pedig azóta is büszkén mutogatja az ott kapott csillámtetoválását.

Pedig tudtuk előre, hogy nem lesz olyan egyszerűen tökéletes, mint az első rész, mert már egy hónapja megvettük a könyvet, amit a fiam szúrt ki az ABC újságos pultján. Ebből már kiderült, hogy a történet nem is Villám McQueen újabb kalandja lesz, hanem Matukájé, akivel szabályos James Bond-paródiát játszattak el. Azaz nem is igazi paródiát, mert a vásznon vad, lövöldözős, robbantós, mozgó repülőgépre felhajtós akciójeleneteket láttunk. Mégis bíztunk benne, hogy a film több és nagyszabásúbb lesz, mint a szupermarket-kiadás, melynek szerzőjére egy olvasás után még a nagyink is azt mondta: be kéne zárni, aki ilyen fellengzős marhaságokat ír gyerekeknek.

Őket viszont egyáltalán nem hatotta meg a kritika, magabiztosan sorolják Flex Tunningmax, Flynn McCambridge, Spuriaki Futamoto, Francesco Verdasco, Holly Deluxe és a többi új szereplő kacifántos nevét, melyekbe a felnőttek nyelve csaknem beletörik. Kár, hogy a szereplők csodálatában ki is merül a szeretetük, ami csak a kapcsolt termékek feltétlen megszerzésének igényét fokozza bennük. A büféből a vetítőterembe is alig tudtuk bevonszolni őket, mert a lányom hisztizni kezdett, hogy neki Holly Deluxe-os üdítős pohár kell.

Bár az animáció egyre mesteribb, és az akció még egy igényes felnőttet is jóllakat, bárcsak érzelemben lettek volna olyan gazdagok a karakterek, mint látványban. Túl sok a szín, kevés a szív. Ezt azzal sem tudták ellensúlyozni, hogy egyre több celeb adta a hangját a beszélő kiskocsikhoz. A szinkronizált változatban még a TotalCar-os Winkler Róbert és Bazsó Gábor is szerepel, ám egyikük sem tudott annyi pluszt se adni az élményhez, mint Gianni Annoni Franco Nero olasz-magyar hangjaként.

Míg az első részben a Szelep Kupa csak másodlagos a versenyverda, Villám McQueen és a tragacsok, közülük is a legviccesebb, Matuka barátságának kedves kis története mellett, most a világ körüli Grand Prix és a csajozás teljesen lefoglalta Villámot, aki nem bizonyult igaz barátnak. A magára hagyott Vontató Matuka ügyefogyott csetlése-botlása pedig nem elég szórakoztató és nem is túl tartalmas ahhoz, hogy a film ne legyen vontatott.

(Forgalmazza a Fórum Hungary)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!