De nyugalom, még van idő újrafogalmazni, újrarangsorolni, a melléklet mellékletéhez tűzni, utóiratban rögzíteni a Mikulásnak, Angyalkának, Jézuskának írt ajándékkérő levelek listáit, hiszen a ma kezdődő adventi időszakban is számos könyv, dia- és mozifilm, kiállítás, (báb)színházi esemény tűnik beszerezendőnek, tetszetősnek, feltétlenül meglátogatnivalónak. A gyermekek kegyeiért folytatott kulturális marketingdömpingben kínálunk most útmutatót ajánlóinkkal.

  <h1>Boribon a bábszínházban (Fotó: Éder Vera)</h1>-
  -
  -

Boribon a bábszínházban (Fotó: Éder Vera)

- – Kép 1/3

Irodalmi finomságok

Nem vitás, a leginkább várt ifjúsági regény, a nagy sikerű rádiójátékból adaptált Időfutár második része. A Tasnádi István, Jeli Viktória, Gimesi Dóra és Vészits Andrea jegyezte A királynő palástjában pedig igazán fölpörögnek az események. Trapiti és Pálcika után Darvasi László újabb mesehőst avat, egy folyton kérdezősködő kisfiút, aki A Háromemeletes Mesekönyvben magáról a Magyar Történelemről szeretne megtudni minél többet, akár még a földszinten lakó pupáktól is. Krusovszky Dénes első gyerekverskötetének, a Mindenhol ott vagyoknak a hőse is egy átlagos, nyolcéves kisfiú, aki jártában-keltében rácsodálkozik a világra – mindezt finom, egyszerre filozofikus és humoros tálalásban. Kiss Ottó Ati és a Holdvilág című könyve a klasszikus mesék hagyományát eleveníti fel, de valójában tele van varázslattal. Micike a kiskutya szokása szerint újra eltéved, az autószerelő és a fényező műhely után most a lánglovagok világával ismerkedhetnek meg a gyerkőcök a humoros rajzú és írású kötetben (Márton és Micike a tűzoltóknál), melyet Baranyai B. András és Winkler Róbert jegyez. Autó- és kutyamániájukkal azonban nincsenek egyedül, May Szilvia és Pinkler Éva legújabb könyvében (Nyáron nyaralunk, télen szerelünk) Imbusz mester és szeleburdi kutyája, Pudlimász minden évszakra talál magának valami bütykölnivalót. Finy Petra hét földrész ősmeséit írta meg A fűszerkatona című kötetben. A mítoszok világát idéző történetekben fanyar bűverejű istenek, varázslók, tündérek mesélik és teremtik újra a világot. A népszerű sorozatok kedvelői sem maradnak muníció nélkül, Berg Judit kalandvágyó egérkéje, Rumini újabb felfedezésekre indul, ezúttal a Fényvízeken jár. De a József Attila-díjas meseíró Polgár Judit sakkfenoménnel közösen írt Alma című regénye sem ítélhető meg szimplán feketén-fehéren.

Időutazás és fura lények: Gerald Durrell Léghajóval a dinoszauruszok földjén című fantasztikusan kalandos és illusztrált regényében mindegyiket megtaláljuk. Ám még mindig a gyíkoknál maradva, ha nem is az ősöknél: Daniel Pinkwater kacagtató regényében, A titokzatos gyíkzenekar történetében Tyúk Sam és barátja, Victor minket szórakoztatva tör ki a négy fal közül. Nem mindennapi történet Turbuly Lilláé sem: egy késő őszi napon Pepe, a nagycsoportos óvodás hazafelé tart anyukájával, amikor egy tenyérbe simuló szívet talál. De vajon ki veszíthette el? A Talált szív öt fejezetében ott a válasz. Elsősorban a hét-tíz éves korosztálynak szól Magyari Andrea Átjáró Másvárosba izgalmas, fordulatokkal teli története, melyet sok humor és nyelvi lelemény sző át. Ha növésben lévő, örökmozgó csemeténket szeretnénk kissé nyugalomra bírni, Nógrádi Gergely A csodakosaras című kötetével csábíthatjuk a fotelba, melyből a labdajáték szabályait is játszva eltanulhatja az izgalmas mese olvasása közben. S desszertként: Dániel András Egy kupac kiflijében színes péksüteményekkel ismerkedhetünk meg, a Tejbegríz gyermekirodalmi antológiát pedig Mautner Zsófia receptjei teszik még ízesebbé, fogyaszthatóbbá.

Segítség ajándékba

A mesehősökkel és a velük azonosuló kis olvasókkal általában kétféle dolog szokott történni: nagy kihívás elé állítják őket, amit aztán nagyszerűen megoldanak – természetesen kalandokkal és tanulságokkal kicsipkézett úton-módon. A korábban már megismert mesefigurával, a hirtelen négy évet „öregedett”, nyolcéves Zinkával (és általa velünk) azonban még valami megesik: segít egy távoli ország nehéz helyzetben lévő gyermekének életmentő gyógyszerhez és élelemhez jutni. Ez a komornak ható felelősség nem telepszik rá a – UNICEF Magyar Bizottsága képviseletében – D. Tóth Kriszta gondozásában megjelent könyvre. Egy kedves, izgalmas, jól megírt (Gál László), szépen rajzolt (Hitka Viktória) könyv a Zinka és Hugó, amely megvásárlásával a UNICEF munkáját támogatjuk, emellett pedig csöppet sem szájbarágós módon olyan alapértékekre tanítja olvasóit, amelyeket a nemzetközi szervezet zászlajára tűz: figyelemre, toleranciára, felelősségvállalásra. Mindeközben sokat megtudunk a világról, ami jóval tágasabb és veszélyesebb hely egy gyerek számára is, mint amilyennek szokásos környezetéből tűnik. Hogy vannak kevésbé szerencsés gyerekek, akik nélkülözni kénytelenek, szüleiktől elszakadva élnek vagy éppen fogyatékossággal küzdenek, és hogy a mi segítségünkkel mindezeken a terheken könnyíteni lehet. A könyvben barátságok születnek és persze minden jóra fordul – ez lesz Zinka legszebb szülinapi ajándéka. És ez lehet egy magyar gyerek és egy távoli országban élő kortársának legértékesebb Mikulás-napi vagy karácsonyi meglepetése is.

Házi mozi kicsiknek

A jövőre 60 éves Diafilmgyártó Kft. apró hengerekbe csavarható filmjei nem egy este hozták közelebb gyermeket a szülejével, hiszen apu vagy anyu szinkronhangján megszólaló mesés képsorokba bele is lehet mutogatni árnyként, s nem is süketülünk meg tőle, mint manapság a mozikban. A legfrissebb kínálatban kortárs szerzők műveinek adaptációjaként találjuk Lackfi Jánostól Az elefánt reggelijét, Finy Petrától Az ovi-ügyet, de diafilmre vitték Nagy Katalin Sajdik Ferenc rajzolta A világ legrosszabb gyerekét is. Ha lehet, lepjék meg vele a világ legjobb gyerekeit karácsonykor…

Dzsungelben, padláson, vasúton

A csokin és játékon kívül közös színházba menetellel is meglephetjük a gyerekeket. Felkereshetjük Mauglit, Balut és Bagirát a Dzsungel könyve Pesti Színházbéli előadásán, vagy a Csoda és Kósza nevű lovacskákat az Örkény Színházban, az élő hangjáték főszereplői Pogány Judit és Gálffi László. Nem késő a 20 éve színpadon tartott Bors nénit sem fölkeresni a Kolibriben, ahol Molnár Piroska szenzációs alakításáról bárki meggyőződhet. Természetesen Halász Judit nélkül nincs Mikulás, Apa, figyelj rám! című műsora a Vígszínházban tekinthető meg.

Szegeden tegnap mutatták be a Kövér Béla Bábszínházban a Babszem Jankót, Mikuláskor pedig a Hókirálynő című mesejátékkal kedveskedik a gyerekeknek. A Miskolci Csodamalomban egy Lappföldön játszódó történettel várják a kicsiket, Mikulás és a varázsdob címmel. A héten a dunaújvárosiakat csábítják föl a Padlásra, a Bartók Kamaraszínházban nézhetik meg a mesemusicalt.

A legkisebbeket a Budapesti Bábszínház zenés macskakaparással, azaz a Pettson és Findusz című előadással, valamint a Boribon és Annipannival várja. A Télapó, gyere már című előadás is biztos értő közönségre lel a Játékszínben. A Nemzeti Táncszínházban pedig Holle anyó történetével ismerkedhetnek meg a táncikálni szerető apróságok. Hans Christian Andersen meséje nyomán a Jákim Stúdió Színházi Társaság előadása Jól van, Apjuk! címmel az Eötvös 10-ben látható, a gyermekmesét felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek ajánlják. A Győri Vaskakas Bábszínházban Hópihe és Zúzmara kalandjai elevenednek meg a Jégvirág cukrászdában. Az ennél is könnyedebb programok kedvelői a Gellért szálló felé vegyék az irányt a hétvégén, ugyanis oda a Mikulás modellvasúton érkezik, ráadásul 700 négyzetméteren vasútmodell-hálózatot építenek mindenki gyönyörűségére.

Bőven lesz izgalom

Még vetítik a mozik az év eddigi legjobb gyerek- és családi filmjét, a Turbó című DreamWorks-animációt, melyben egy felspécizett kiscsiga valóra váltja álmát az autóversenyzésről, de jövő héttől már bőséges a kínálat a mikulásos és a karácsony témájú családi filmekből is. A Disney elmaradhatatlan karácsonyi mozija az idén a Jégvarázs, melyben egy gonosz varázslat folytán az örök tél fogságába esett birodalmat indulnak megmenteni az Aranyhaj szereplőihez hajszálra hasonló (azonos alkotók által is készített) figurák: egy bájos, hatalmas szemű, makrancos lányka, a hősies segítő szerepébe kényszerült jégvágó fiú, kiegészülve egy háziasított rénszarvassal és egy mókásan ügyetlen, beszélő hóemberrel.

A Télapó sincs biztonságban: a Mikulás mentőakció című angol animációban egy ünneprontó próbálja szabotálni az ajándékosztást, ám egy bátor kismanó szembeszáll a rosszak túlerejével. Ha rajzolt figurák helyett inkább színészeket néznének, ajánljuk a Csillaghercegnő című norvég családi filmet, melyben egy árva kislány látványos, a Harry Potter kviddicsmeccseivel is versenyre kelő, földön, levegőben és vízen átélt kalandok közepette keresi meg az elrabolt Karácsonyi csillagot, hogy megmentse az ünnepet.

Bár a lovagok hősies világa főként a kisfiúkat vonzza, az egész család remekül szórakozhat a szépen elkészített, az Így neveld a sárkányodat történetéhez hasonló, eredeti humorú Justin, a hős lovag című spanyol animáción. Szintén lovagmese, bár modernebb a Rozsdalovag című német rajzfilm, melyben egy háztartási gépalkatrészekből összetákolt, kedves kis robot menti meg a birodalmat.

A legkisebbeknek is bőven jut izgalom: az Üstökös a Mumin-völgy fölött című mesében meteorbecsapódás fenyeget, ezért Mumin és barátai elindulnak a csillagvizsgálóba, kideríteni, mennyire komoly a veszély. Útközben szörnyekkel is találkoznak, és hogy nem látjuk őket folyton halálra rémülni, az csak a figurák korlátozott mimikájának köszönhető, nem véletlenül kaptak a rémek 6-os karikát.

Mesés tárlatok

Ha ráununk a virgács-édesség-mandarin mesterhármasra, érdemes feltérképeznünk a gyerekek számára rendezett kiállításokat. Kecskeméten a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely Játékok: titkok, csodák, örömök című kiállításán több mint 25 ezer játékot csodálhatnak meg az odalátogatók, az ősi eredetű csigacsontból készült kuriózumoktól kezdve, a polgári világ elegáns gyári játékcsodáiig. A tárlaton nem csak játékokat láthatunk, hanem bűvészeti, gyermekirodalmi könyvritkaságokat is.

Másfél évvel ezelőtt magyar és észt szerzők mesék gyártásába fogtak. A mesék egyik országból a másikba vándorolva illusztrátorokra találtak, akik az általuk legkedvesebbnek talált meséhez készítettek rajzokat. Ezeket a csodálatos műveket tekinthetjük most meg a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Mese itt, mese ott kiállításon.

Egyórás sétával bejárni Magyarországot? Szarvason még ez is lehetséges! Az ország legnagyobb arborétumában idén nyílt meg a Mini Magyarország elnevezésű, hazánk legfontosabb történelmi eseményeit, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató makettpark. Az arborétum télen egészen sötétedésig látogatható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!