Fontos volna nevetni. Karinthy szerint például azért, mert „a magyar ember mindig a humor segítségével tudott élni és túlélni”. De ez a bölcselet vélhetően igaz lehet másokra is. Mindenesetre a téma kutatói – igen, vicctörténészek is vannak már… – nem győzik minél régebbi időkre tolni a humoros emberszabású, a Homo Vicc­me­sélő létrejöttét.

A legöregebbnek vélt feljegyzett vicc – legalábbis az angliai Wolverhampton Egyetem kutatói szerint – naná, hogy altesti témájú; így talán érthető, hogy ez a fajta humor miért a legnépszerűbb máig is… Az i. e. 1900-ból eredeztetett sumér tréfa így szól: „Mi az, ami még soha nem történt meg? Fiatal nő nem szellentett férje ölébe…” Képzelem, hogy röhögtek ezen a mezopotámiai kocsmákban…

Rég volt, meg ékírásul sem tudunk egész jól, az azonban biztos, hogy az első magyar kabarét 1907. március elején nyitották meg Budapesten. Egy ország tanulta meg az új műfajt, amely szakított az addigi orfeumok, mulatók harsogásával, alpáriságával, és a szórakozás világába szellemet, ízlést és emelkedett irodalmat csempészett. Itt most Nagy Endréről, a pesti kabaré meghonosítójáról, majd Békeffi Istvánról, a Pódium legendás konferansziéjáról kellene szólnunk, de félő, hogy akár az egész Vasárnapi Hírek is kevés lenne egy még oly fésületlen magyar kabarétörténethez…

Apropó történelem… Mi lenne egyszer úgy írni egy krónikát, hogy csak az adott év legtipikusabb viccei szerepelnének benne; a tréfák alapján vajon rájönnénk-e, éppen hányat írunk? Tegyünk egy próbát! Az ’50-es évekből összegyűjtöttem a legjellemzőbb vicceket (zárójelben az évszámok).

*
Hárman ülnek egy sötét cellában, kérdik egymástól, ki miért van itt.

– Én azért, mert szidtam Rajk Lászlót! – kezdi az első.
– Én azért, mert dicsértem Rajk Lászlót! – válaszolja a második.

Mire a harmadik:

– Én azért, mert Rajk László vagyok. (1950)

*
– Hogyan beszél az okos magyar a buta magyarral?
– Hogyan?
– Interurbán, Bécsből… (1956)

*
Két büntetőbíró találkozik a folyosón.

– Az előbb hallottam egy nagyon jó viccet!
– Na! Mondd már!
– Dehogy mondom! Most adtam érte öt évet… (1957)

*
A TASSZ jelenti:

„A kínai–szovjet határ közelében egy kínai harckocsi megtámadott egy békésen szántogató szovjet traktort. A traktor viszonozta a tüzet, majd elrepült.” (1959)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!