WAHORN FESZTIVÁL - Révbe ért ember

 
Tapasztalt Ecsetek - Fotó: Vasák Benedek

Mindennek olyan számtalanul sok oka lehet, hogy oka tulajdonképpen semminek nincs – Wahorn András szerint. Ez akkor világosodott meg előtte, amikor élete álma valóra vált – éppcsak nem vele esett meg, hanem ef Zámbó Istvánnal, aki Wahornnal együtt az A. E. Bizottság alapító tagja. A szintén képzőművész ef Zámbót ugyanis egy nap felkereste Miles Davis, hogy festményt vásároljon tőle. Csak úgy. Pedig ef Zámbónak ez tulajdonképpen tök mindegy volt. Azóta vallja Wahorn, aki mindig erre a találkozásra vágyott, hogy minden okság kifürkészhetetlen – ezért tulajdonképpen tök mindegy is.

De hogy nem megkeseredett, hanem nagyon is jó kedélyű belenyugvás ez, arra a most megrendezésre került Wahorn Fesztivál ad bizonyságot az A38-on. Ennek részeként Wahorn két zenekarával is fellépett, valamint öt nagyméretű olajfestménye került kiállításra Messzemenő következtetések címmel, köztük az egyik olyan ígéretes felirattal, mint hogy „Az ufók elmentek, pedig Wahorn két szaxofonon játszik egyszerre”.

Élettársának, a szintén festő Töttös Katának is benne van a keze a dologban, így egészen sajátos kollaborációnak lehetünk tanúi a vásznakon, ahol Kata fotórealizmusa keveredik András minimalista ecsetvonásaival.

A zenei formációkban pedig nem csupán a kétszaxofonos játék volt a meghökkentő – a Wahorn Airport koncertje során például hangszerként funkcionált egy vibrátor és egy habverőnek látszó tárgy is. Az október 15-i fellépésen a kis teremben, félhomályban lüktetett a különféle zajokkal és zörejekkel átszőtt, bolygóközi térben bolyongó jazz, ami talán még az ufókat is visszacsalogatja.

Nem szakította meg más, mint néhány sztoikus bölcsesség Wahorn szájából, leginkább arról, hogy nincs jó és rossz, mert minden mindig más – akárcsak a virtuózok által nagybőgőből, cintányérból és vibrafonból előhívott zene, amely soha nem lehet kétszer ugyanaz. Ezért aztán megismételhetetlen élményt nyújtott a festőművészekből verbuvált Tapasztalt Ecsetek 23-i koncertje is.

A kiállítás október 31-ig látogatható

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!