Szombaton délután 2 órától a Városligeti fasor és a Kossuth tér közötti felvonulással zárul a Budapest Pride fesztivál egy hónapos programsorozata.

 

A menetet 35 nagykövetség is támogatja, köztük az Egyesült Államok, NagyBritannia és Izrael képviselete is, közleményükben arra hívják fel a figyelmet: mindenkit ugyanazok az emberi és szabadságjogok illetnek meg. „Támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre. (...) Az emberi jogok tiszteletben tartása – beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását –, valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek” – szól a közlemény. A külföldi országokkal ellentétben a magyar kormány nem viszonyul nyitottsággal az LMBTQ közösség közösség és a velük szolidáris emberek rendezvényéhez: Novák Katalin Emmi-államtitkár – aki a múlt héten nem túl burkoltan a melegházasság ellen emelt szót, ráadásul a meleg párokat a családok köréből is kizárta – Bősz Anett Liberális párti képviselő meghívására közölte: nem vesz részt az eseményen.

A felvonulás erős rendőri védelmet kap, mert több szélsőjobboldali szervezet demonstrációval, koncerttel készül tiltakozni a menet ellen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!