A gyereklemezipar koronázatlan királynője Halász Judit, akinek dalain, műsorain generációk nőttek fel. A felejthetetlen Pap Rita–Bodnár Attila duó Csovi-csovi Jasper örökzöldjéről, a Paff, a bűvös sárkány című dalt sikerre vivő 100 Folk Celsiusról, na és természetesen a Kaláka együttesről sem feledkezhetünk meg.

  <h1>Amorf lovagok</h1>-
  <h1>Kardos-Horváth János</h1>-

Amorf lovagok

- – Kép 1/2

Mostanában viszont több underground zenész is belépett a gyereklemezpiacra. Többüket is megihlette, hogy szülővé váltak. Kardos-Horváth János, az egykori Kaukázus együttes frontembere saját ötleteken alapuló gyermeklemezeken dolgozik. – „Hirtelen” háromgyerekes apuka lettem, ezért sok ilyen témájú lemezt vásároltam, de nem találtam igazán megfelelőt. Gondoltam, készítek egyet. Az volt a célom, hogy olyan legyen, amin a gyerekek a szüleikkel együtt jól szórakoznak, tehát családi programnak is beillik. Amikor otthon voltam a gyerekeimmel, gitároztam nekik, hogy lefoglaljam őket, s ez asszociációs folyamatokat indított el bennem is. Játszottunk a szavakkal, a rímekkel, vidámabbá téve a hétköznapi feladatokat. A személytelen mesék ellenében próbáltam saját élményeimből merítve, különböző életkorú gyerekek életéről szóló dalokat írni.

A Földlakó lemez alcíme is erre utal: Dalok kisebbeknek és nagyobbaknak. A dalok a gyerekek egy napját követik végig: felkészítés a játékokra, az életre, a küzdelmekre, például a „bilizésre”, a másság elfogadására, az állandó változásra. A zene gyógyítani is képes, simogatja a lelket.

A dalok szövegeit és zenéjét is Kardos-Horváth írta, de inspirálta Halász Judit több évtizedes munkássága, s olyan ismert zenészek is közreműködtek, mint például Jamie Winchester, a kórusban pedig a büszke apuka gyerekei is hallhatóak. Az egyik legismertebb videomegosztón már fél milliónál jár a lemezhez kapcsolódó dalok letöltése, a klipeket gyakran anyukák és nagymamák készítették az egyes dalokhoz és lelkesen küldözgetik is egymásnak.

Rutkai Bori énekes, dalszerző a második gyereklemezén dolgozik. Az első magánkiadásban jelent meg, és Gaál Zsuzsa verseinek megzenésített változataiból áll. – Játékos, humoros stílu­súak a versek, könnyen lehetett a gyerekek számára is érthetővé tenni. A kicsik sokkal nyitottabbak, mint a felnőttek, például a halállal kapcsolatos dolgok elől sem zárkóznak el. A második lemezen Rutkai Bori saját versei hallhatóak, a dallamot is nagyrészt ő írta, amiket a zenészek saját szólamaikkal díszítenek fel. Az állatos, mesés, kedves, szójátékokra és ritmikára épülő lemez várhatóan jövő év elején jelenik meg.
Tócsarobbantó címmel jelent meg tavaly decemberben az Amorf Lovagok, azaz a korábbi Amorf Ördögök alkotóinak, a Péterfy Bori lemezeit is író Tariska Szabolcsnak és Tövisházi Amb­rusnak közös gyermeklemeze. A Magashegyi Undergrounddal, vagy a Kiscsillaggal dolgozó Magyar Köztársasági Érdemrend Lovag­ke­resztjével is kitüntetett Tariska, vagy az Eric Sumo Band révén is ismert, de a Heaven Street 7 lemezén is producerkedő Tövisházi igazi gü­­gyö­gésmentes, egyszerre kis- és nagykorú-barát lemezt hozott össze.

Szabó András zenei producer úgy véli: brutálisan erős marketing nélkül csupán néhány száz darab fogyhat a gyereklemezekből is. – Gye­rek­témájú lemezen gondolkodik a Magna Cum Laude is, a producer szerint a rajongókat már az óvodában gyűjteni kell. A hanghordozók eladása évek óta csökken. Pusztán a tehetség nem elég ahhoz, hogy megvegyenek egy CD-t. Ha valóban ütős kommunikációt tudnak kialakítani, akkor elérheti az ötezres aranylemezes határt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!