Vasárnap éjjel 11 órára, legkésőbb éjfélre tudni fogjuk a választ a 2014-es sportév legfontosabb kérdésére, amely mostanra leegyszerűsödött: Németország vagy Argentína nyeri a vb-t?

 
Ezen a vb-n sok kiváló kapus mutatkozott be

– 2006 – Németország a világbajnokság negyeddöntőjében tizenegyesekkel 4-2- re győzte le Argentínát, majd az elődöntőben 2-0-ra kapott ki a későbbi győztes Olaszországtól.

– 2008 – Az Európa-bajnokság elődöntőjében 3-2 a törökök ellen, majd 1-0-s zakó a spanyoloktól a döntőben.

– 2010 – A vb-n 4-0-s győzelem a negyeddöntőben Argentína(!) ellen, aztán megint azok a fránya spanyolok az elődöntőben: 0-1.

– 2012 – Az Európa-bajnokság negyeddöntőjében 4-2-es győzelem a görögök ellen, aztán 2-1-es vereség az olaszoktól.

Neuer, a nyerő ember

Talán soha ennyi jó kapus nem jött össze világbajnokságon, mint ezen a mostanin. Még évekig fogunk emlékezni a mexikói Guillermo Ochoa varázslatára vagy Costa Rica hősére, Keylor Navasra, akinek a hollandok elleni meccs alatt közadakozásból emelhettek volna szobrot San Joséban. Vagy az amerikai Tim Howardra, akinek magyar az édesanyja, és kivédte a belgák szemét.

Az egykori serdülő- és ifiválogatott kapus, a Sport Tv szakkommentátora (civilben volt MLSZ-szóvivő, jelenleg ügyvéd), Borbély Zoltán szerint azonban a vb egyértelműen Manuel Neuerről szól. „Amióta Van der Saar befejezte és Casillas teljesen elfáradt, egyértelműen Neuer a legjobb” – mondja. És miért? „A válasz egyszerű: alkat, forma és idegrendszer. Ma már nem lehetsz kapus 190 centi alatt, Neuer a maga 193 centijével ideális alkat. Idegei kötélből vannak: amikor Benzema a negyeddöntőben hét méterről, éles szögből a felső léc alá bombázott, nem mozdult el, fantasztikus védés volt. Ráadásul Neuer nem egyszerűen kapus, hanem ha kell, söprögetőt is játszik. Az angoloknak már külön szavuk is van rá: sweeper-keeper (söprő kapus).

Aranylabda és Aranykesztyű
A FIFA közzétette azoknak a játékosoknak a névsorát, akik esélyesek a vb legjobb játékosának járó Aranylabda díjra.

Argentínának három jelölés jutott: Angel Di Maria, Javier Mascherano és természetesen Lionel Messi személyében. Négy német játékos reménykedhet még a döntő előtt, hogy ő lesz a jók közül is a legjobb: Mats Hummels, Toni Kroos, Phillip Lahm és Thomas Müller.

És akik még reménykedhetnek: James Rodriguez (Kolumbia), Neymar (Brazília), Arjen Robben (Hollandia). A Legjobb Fiatal Játékos díjra a holland Memphis Depay, valamint a francia Paul Pogba és Raphael Varane esélyes.

A FIFA a vb legjobb kapusának Aranykesztyű díjat ad. A jelöltek: Keylor Navas (Costa Rica), Manuel Neuer (Németország) és Sergio Romero (Argentína).

Németország
Joachim Löw


Életkor 54
Fizetés (Ft-ban) 68 millió/hó
Mióta edzősködik? 1994 óta
Játékoskeret értéke (euróban) 562 millió
Csapata útja a döntőig
rúgott gólok 17
kapott gólok 4
kaput eltaláló lövések 64
sárga lapok 4
piros lapok 0
sikeres passzok 3421
Világranglistás helyezés 2

Németország és a medve bőre

Talán csak az argentinok és néhány számmisztikus bízik Messiék győzelmében a ma esti döntőben.
Németországban mindenesetre már kiosztották a negyedik vébéaranyat (1954, 1974 és 1990 után) Löw csapatának, az óvatoskodókat leintik, a söreladások az egekbe szöktek. Németország most már ünnepelni akar. Politikusok és világsztárok sora tesz hitet a Nationalelf mellett. Heidi Klum, Steffi Graf, Til Schweiger, Nick Heidfeld, Dirk Nowitzki és Boris Becker üzeni a Facebookon, a Twitteren, tévében és a rádióban, hogy Mi Vagyunk a Legjobbak!
Angela Merkel kancellár és Joachim Gauck államfő jelezte: biztosan ott lesz a döntőn.
Ez a vb eddig tényleg a németekről szól. A BBC ennek alátámasztására összeszedte a legfontosabb adatokat:
– Németország annyi gólt rúgott a mostani elődöntőben, mint az előző hatban (1982–2010) összesen.
– Németország már most több gólt lőtt összesen a világbajnokságokon (223-at), mint Brazília.
– Senki őelőttük nem játszott hét elődöntőt vb-n.
– Több gólt lőttek ezen a tornán, mint 1990-ben és 1996- ban együttvéve.
– A brazilok elleni meccsen 29 perc után már 5-0-ra vezettek
– ez gyorsabb, mint amit vb-n bárki valaha is elért.
– Thomas Müller 10 gólt lőtt és 6 gólpasszt adott élete 12 vb-meccsén.
– Végül: Miroslav Klose minden korábbi vébégólrekordot megdöntött: a Brazíliában lőtt két góljával 16-nál tart.

Argentína
Alejandro Sabella


Életkor 59
Fizetés (Ft-ban) 15 millió/hó
Mióta edzősködik? 2009 óta
Játékoskeret értéke (euróban) 391

Csapata útja a döntőig
rúgott gólok 7
kapott gólok 3
kaput eltaláló lövések 61
sárga lapok 6
piros lapok 0
sikeres passzok 2928
Világranglistás helyezés 5

Messi az Isten, Mascherano a világ ura

Buenos Airesben négy napja, mióta a hollandok ellen Mascherano belőtte a mindent eldöntő tizenegyest, tart az utcabál. Nincs argentin, aki ne lenne 100 százalékig biztos abban, hogy 1978 és 1986 után harmadszor is megnyerik a kupát.
Javier Mascheranóról, a hős csapatkapitányról ebben a pillanatban minden argentin készséggel elhiszi, hogy képes volna bármire: szembeszállni az Argentínát sanyargató nemzetközi pénzalapokkal, visszaszerezni a britektől a Falkland-szigeteket vagy megtalálni az eltűnt maláj gépet.
Csak akarnia kellene.
Néhány élelmes szuvenírgyáros már jelezte, szívesen vennének gipszmintát Romero kapus kezeiről, hogy Isten Keze néven, aranyöntvényként dobják piacra.
A németek a legtöbb mutatóban verik az argentinokat, de cselezésben például óriási a dél-amerikaiak fölénye (90- 42 a sikeresen végrehajtott cselek aránya). Labdaszerzésben is jobbak (130-113) és pontosabbak a hosszú keresztlabdáik (33-25), mint a németeké.
Argentínában hatalmas lélektani előnynek tartják, hogy csapatuk az ősi rivális szentélyében, a Maracanában lehet világbajnok, még ha nem is a brazilok ellen. Brazíliában győzni – ez minden argentin álma.
Hogy mi dönthet? Az argentinok szerint az, hogy Isten és Messi velük van. És nem feltétlenül ebben a sorrendben.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!