Nincs meccs? Csináljunk! De az se baj, ha van... Néhány hete mutatta be a Gémklub (a magyar társasjáték-kiadó) a Focifogadás című, hazai fejlesztésű társasjátékát. Az online és mobil játékok világában üdítő kivétel egy stratégiai táblás társas, amely egyesíti a Ki nevet a végén? véletlenszerűségét, a Rizikó furfangos kíméletlenségét, a Monopoly pénzügyi tranzakcióit és a Tippmixet.

 
Focifogadás - társasjáték

A stratégiai társasjátékok ma már olyanok, mint egy könyv: van szerzőjük, kiadójuk. A Focifogadást a 17 éves Aczél Till és édesapja, Aczél Zoltán, a Gémklub alapítója álmodták meg egy tavalyi nyaraláson. Egy évig dolgoztak vele, tesztelték, mire elkészült a végleges változat. Első látásra elég bonyolult a játék (a szabályfüzet 16 oldalas), de tapasztalatból mondjuk: 10 évesek is vígan elboldogulnak vele.

Háromféle játékmód van: az elsőben a játékosok egy valódi, televízióban figyelt meccsre kötnek különféle fogadásokat (természetesen játékpénzben!) a dobozban található kártyákkal és zsetonokkal.

A másik két változatban „lejátsszák” a meccset (az egyikben csak fogadni lehet, a másikban viszont akár a fogadóirodát is „megszemélyesíthetjük”), tizenkét oldalú dobókocka segítségével, de előtte fogadásokat kötnek a mérkőzésen előforduló eseményekre – első gól, szögletek, kiállítás, végeredmény stb. Minden verzióban az nyer, aki a legnagyobbat kaszálta a fogadásokon.

Mi az első verziót próbáltuk ki a brazil–német elődöntő alatt. Az első játékunk egész pontosan 24 percig tartott, ugyanis előzetesen majdnem mindenki arra tette fel az összes zsetonját, hogy egyik csapat se szerez 2-nél több gólt – alig fél félidő után pedig ugyebár 3-0 volt a németeknek, így mindenki csődbe ment. Mire eldöntöttük volna, hogy játsszunk-e egy új kört, már 5-0 volt, így inkább úgy határoztunk: a döntőn próbáljuk javítani mérlegünket.

A Focifogadás jó választás a fogadós játékoktól nem idegenkedő társaságoknak.

Nem olcsó (9900 forintért lehet hozzájutni), de előnye, hogy minden játék más és más, gyakorlatilag végtelen számú variáció képzelhető el vele. Hátránya a viszonylag bonyolult szabályrendszer, de ha ezen képesek vagyunk átlendülni, szórakoztató időtöltés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!