Gercsák Szabina, a Hell-Miskolci Judó Club 16 éves versenyzője idén tarolt az ifjúsági cselgáncs Európa Kupákon, először Zágrábból hozta el az aranyat, majd Kijevben minden ellenfelét ipponnal verve aratott fényes győzelmet.

 
Gercsák Szabina minden ellenfelét ipponnal legyőzve nyert aranyérmet Kijevben

Négyéves volt, amikor édesapja és bátyja példáját követve megismerkedett a sportággal, ötévesen pedig már versenyzett. Jelenleg súlycsoportjában ő vezeti az európai ranglistát az ifiknél. Eddigi pályafutása legnagyobb sikerének a 2012-es ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokságon szerzett bronzérmét tartja. Legközelebb a magyar válogatott legfiatalabb tagjaként az április 25-én kezdődő felnőtt Európa-bajnokságon lép a tatamira Budapesten.

– Idén márciusban már szerepelt a felnőttek között a cselgáncsozók prágai Világkupa-viadalán.

– Igen, és hetedik lettem.

– Milyen reményekkel készül a budapesti Európa-bajnokságra?

– Nem leszek könnyű helyzetben, mert nem vagyok a kiemeltek között, így nagyon sok függ a sorsolástól. Súlycsoportomban, a 63 kilogrammban elég népes a mezőny, 30-32 versenyző jelezte indulását. Minimum két meccset kellene ahhoz nyernem, hogy eljuthassak a vigaszágig, és erre már büszke lennék.

– Ki a legesélyesebb a győzelemre?

– A kiemeltek közül bárki nyerhet, de a legesélyesebbnek a londoni olimpia bronzérmesét, a francia Émane-t tartom.

– 16 éves. Nagyon eltér az élete a korosztályabeli lányokétól?

– Ha a „bulizásra” gondol, az nem az én világom. A hétköznapok többnyire rohanásból állnak, suli, edzés, versenyek. Nekem mindennél fontosabb a sport, a szabadidőmet pedig legszívesebben családi körben pihenéssel töltöm.

– Sportágában nagyon fontos, hogy a mérlegeléskor hozza-e a versenysúlyát.

– Szerencsére ezzel nincs igazán problémám, maximum 2,5-3 kilót kell fogynom a versenyekre, igaz, nagyon odafigyelek az étrendemre, mert amúgy szívem szerint „mindenevő” lennék.

– Az Eb után mi következik?

– A korosztályos kontinensviadal, majd ha minden jól megy, akkor augusztusban Amerikában az ifjúsági cselgáncs-világbajnokság. Jövőre pedig nagyon szeretnék kijutni a nyári ifjúsági olimpiára.

„Szabina hallatlanul céltudatos versenyző – nyilatkozta lapunknak Flórusz János edző, aki szinte a kezdetektől irányítja a felkészülést. – Mindent alárendel a sportnak, soha nem kell noszogatni, néha inkább vissza kell fogni, mert még a nyaralás helyett is az edzéseket választja. Rendkívül sok technikai elemet tud, és bízom benne, hogy az Európa-bajnokságon a nála jóval idősebb és tapasztaltabb versenyzők között is helytáll.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!