Tizennégy százalék. Ennyi esélyt adott csapatának, a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Talant Dujsebajev arra, hogy a most kezdődő Európa-bajnokságról kijusson a riói olimpiára. A kirgiz mester egyszersmind kijelentette: azért utazunk Lengyelországba, hogy hazahozzuk az aranyat.

 
Dujsebajev irányít - Fotó: Kovács Anikó, MTI

Amikor az újságírók rákérdeztek a kapitánynál, hogyan jött ki a 14 százalék, elmondta, hogy a mieinkkel együtt összesen hét csapatnak van esélye Rióra, így egyenlő felek küzdelme lesz a pénteken kezdődő Eb. Dujsebajev azonban nem óhajt számolgatni. „Az aranyért utazunk Lengyelországba” – mondta, és nagyon úgy tűnt, komolyan is gondolja. Ez még néhány évvel ezelőtt is bátor kijelentés lett volna, most, a generációváltás közepén pedig inkább tűnik vakmerőnek. Abból viszont még sose volt baj, ha valaki mert nagyot álmodni.

A többek közt az Iváncsik testvérekkel, Nagy Lászlóval vagy Császár Gáborral is fémjelzett előző generáció évekig boldogította a magyar szurkolókat. Annak ellenére, hogy érmet nem nagyon sikerült elérniük, nem volt olyan torna – legyen az vb, Eb vagy olimpia – ami után a magyar drukkerek ne lehettek volna (méltán) büszkék a fiúkra. Ez a mostani csapat viszont már teljesen más. A régi gárdából csak Nagy László, Zubai Szabolcs, Mikler Roland és Schuch Timuzsin maradt. A rutinos játékosok mellett a még mindig fiatal, de már többször is bizonyító Ancsin Gábortól és a jelenleg Franciaországban légióskodó Nagy Kornéltól várhatunk sokat. Rajtuk kívül csupa fiatal, de annál tehetségesebb játékos vár bevetésre. Faluvégi Rudolf, Gazdag Tibor, Bánhidi Bence és Bodó Richárd egytől egyig üde színfoltja a magyar élvonalnak.

A csapat az aranyéremmel együtt a Rióba szóló repülőjegyet is megválthatja. (Egy esetleges ezüsttel is, ha a döntőben a világbajnok franciáktól kapnánk ki.) Mondjuk léteznek csodák, de azért maradjunk inkább a földön: a reálisabb célkitűzés kivívni az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt. A világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon kívül a két legjobb helyen záró csapat is szerepelhet a selejtezőn.

És akkor lássuk, milyen út vezethet a hőn áhított aranyig. Papíron Dánia, Spanyolország és Franciaország számít a legnagyobb esélyesnek, előbbi épp a mieinkkel került egy csoportba Montenegró és Oroszország társaságában. Ebből a kvartettből minden szerénységgel mondhatjuk, esélyes a továbbjutás, a középdöntő viszont mindenképp nagyon kemény lesz. Itt a szlovén, a német, a spanyol és svéd válogatott közül kerül majd ki a három ellenfél, ez pedig a világ bármely csapatának komoly fejtörést okozna.

De ha Dujsebajev nagy célt tűz ki, őt ismerve biztosak lehetünk, hogy az elsőtől az utolsó szóig komolyan is gondolja. A válogatott szombaton Montenegróval, majd hétfőn Oroszországgal, szerdán pedig Dániával találkozik, és a csoportból a legjobb három jut a középdöntőbe.

 

(A magyar férfi kézilabda-válogatott 32-27-re nyert a montenegrói csapat ellen a lengyelországi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnok első fordulójában - a szerk.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!