Sejthető volt, hogy a magyar úszósportban a színfalak mögött már jó ideje „készül valami”, a konfliktusokat azonban a hazai rendezésű vizes világbajnokság még többé-kevésbé a felszín alatt tartotta. A vb záróünnepségének másnapján aztán elindult a lavina, ami – mostanra szinte biztosra vehető módon – maga alá temeti a Magyar Úszó Szövetséget (MÚSZ) január óta vezető Bienerth Gusztávot.

 
Bienerth Gusztáv


A héten előbb olyan legendák, mint Székely Éva, Darnyi Tamás, Hargitay András vagy Szabó József üzenték meg, hogy úszósikerek ide vagy oda, tarthatatlannak tartják a Bienerth elnöksége alatt a sportágban uralkodó állapotokat, és mielőbbi változást sürgettek.

Mivel ezzel egy időben lemondott a szövetség Ellenőrző Testületének elnöke, biztossá vált, hogy legkésőbb 30 napon belül közgyűlést kell összehívni.

Nem sokkal később a nyolctagú MÚSZ-elnökség 6 tagja, köztük Cseh László és Wladár Sándor, mondott le egy közös közleményben, egyértelművé téve, hogy távozásuk legfőbb oka az elnök személye. Bienerth a moszkvai Világkupa-verseny helyszínéről annyit üzent, nem mond le, de természetesen a szabályoknak megfelelően összehívja a közgyűlést, ahol az elnöki szék sorsa is napirendre kerülhet. Erre azonban csak a közelgő magyarországi masters világbajnokság és az indianapolisi ifjúsági úszó-vb után kerül sor, azaz – mivel a junior vb augusztus 27-ig tart – legkorábban a hónap végén.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár közben úgy fogalmazott, a jövőben mindenképpen szakmai vezetőt tartana szerencsésnek a MÚSZ élén. Nos, szakmai vagy sem, a hírek szerint a posztnak egyelőre egy várományosa van, méghozzá Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában sokat sejtetően azt mondta, ha felkérnék elnöknek, „elgondolkodna”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!