A héten hivatalossá vált, hogy Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot. No, nem mintha nagy lett volna az izgalom, a végére ugyanis ellenfél nélkül maradt a magyar főváros: utolsó riválisként idén nyáron Barcelona is bedobta a törölközőt, ettől kezdve tényleg csak formalitássá vált a bejelentés.

 

Egy ideje a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) is egyértelművé tette, a magyar pályázat mellett van, főleg azután, hogy a kormány anyagi garanciát vállalt a rendezésre.

Hogy ez a bizonyos anyagi garancia meddig kell majd terjedjen, az persze jó kérdés. Ami biztos, a majdani vb helyszínéül szolgáló új stadion tervei 4,7 milliárd forintos áron készülnek. A Csepel-sziget északi csücskére, a Vituki volt telepére álmodott aréna 40 ezer férőhelyes lehet, de a világbajnokság után 15 ezresre visszabontanák. A végső költséget egyelőre megbecsülni is nehéz, mindenesetre, ha csak a tervek majdnem 5 milliárdba kerülnek, akkor van egy tippünk, hogy nem lesz olcsó. Ami a mérleg másik serpenyőjét illeti, a rendezés mellett érvelők rendre elmondják, az eseményben óriási marketinglehetőségek rejlenek, hiszen az olimpiák és a nagy futballtornák után az atlétikai vb számít a legnézettebb viadalnak világszerte, így a médián keresztül milliárdok találkoznak majd Budapesttel. Ezt „forintosítani” viszont szinte lehetetlen, így a pénzügyi megtérülés óvatosan fogalmazva is homályos.

Rövid időn belül egyébként ez már a harmadik nagyszabású sportesemény, amelyet Magyarország úgy nyer el, hogy a szükséges létesítmények még csak látványtervek formájában léteznek, így a költségeket az idő szorítása is növeli. A 2017-es vizes világbajnokságra felhúzott Duna Aréna és a 2020-as futball Eb-nek otthont adó új Puskás-stadion is jóval, becslések szerint mintegy ötször, drágább lett (utóbbinál ráadásul az ár még feljebb is kúszhat), mint előzetesen ígérték – márpedig most már ezt az atlétikai stadiont is muszáj lesz felhúzni bármi áron. Az új aréna egyben a legújabb darabja lehet annak az „olimpiai puzzle-nek”, amelyet a kormány a jelek szerint annak ellenére is „ki akar rakni”, hogy tavaly visszavonták az ötkarikás játékokra való pályázatot.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!