A pénteki állás szerint jövőre 12 csapatos lesz a labdarúgó NB I. Az MLSZ Fellebbviteli Licencadó Bizottsága kedden jelentette be, hogy a jelenlegi NB I-es csapatok közül a KTE, a PMFC, a Nyíregyháza Spartacus és a Lombard Pápa, illetve ezek tulajdonosai nem teljesítették a feltételeket, így jövőre nem indulhatnak az első osztályban.

 
Magyarország NB I focitérképe

A győri ETO ügyével csak azért nem foglalkoztak, mert a csapat nem nyújtott be fellebbezést az elsőfokú elutasító határozat ellen. Az persze kérdés, hogy a bizottság milyen szempontok alapján döntött a korábban valóban anyagi gondokkal küzdő, de továbbra is fizetőképes Pécs, vagy a – saját bevallása szerint – minden adósságát törlesztő Nyíregyháza kizárása mellett. Erre a kérdésre a szövetség sajtóosztályáról azt a dodonai választ kaptuk, hogy „szigorúan objektív” szempontok alapján. Az érintett klubok azt is sérelmezték, hogy nem kapták kézhez a döntés írásos indoklását, így érdemben nem tudnak ellene érvelni. Információink szerint pénteken ez is megtörtént, így már tényleg csak a klubokon múlik, nyilvánosságra hozzák-e ezeket a dokumentumokat.

Két héttel korábban az MLSZ elnöke jelentette be: legkésőbb május 26-ig eldöntik, hány csapat induljon jövőre az NB I-ben. (Csányi Sándor emlékeztetett rá, hogy korábban már eldöntötték: legkésőbb a 2017–18-as szezonra 12 csapatosra csökkentik az NB I. létszámát.) Ehhez képest csütörtök reggel a nyíregyházi és pécsi drukkerek reménykedhettek: klubjaik tiltakozása mögött valódi érvek és bizonyítékok állnak. Úgy tűnik, tévedtek. Bár hivatalosan az elnökség hét eleji ülésének kell rábólintania az első osztályú kiírásra, borítékolható, hogy jövőre mindössze 12 csapat indulhat az első osztályban.

Címkék: magyar foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!