A Felcsúti Puskás Akadémia után újabb két labdarúgóklubot – a Videotont és a Ferencvárost – kötelezett a bíróság, hogy adják ki, mire használták fel a tao-pénzeket. A bíróság állásfoglalása szerint a társasági adóból adott kedvezmény közpénz.

Ezúttal a Demokratikus Koalíció (DK) fordult a bírósághoz. A párt annak ellenére fordult a testülethez, hogy a felcsúti klub a korábbi jogerős bírósági ítélet ellenére sem adja ki a tao-költések számláit.

„A Demokratikus Koalíció ki fogja deríteni, hogy mire mentek el a magyar adófizetők milliárdjai az ürességtől kongó lelátók árnyékában. A DK jelenleg több mint 30 sportszervezet ellen folytat peres eljárást, hogy legalább minimális átláthatóságot elérjen a korrupció melegágyaként működő tao-támogatások területén” – írja közleményében a DK.

A 24.hu márciusi összesítése szerint 415 milliárd forint társaságiadó-bevételről mondott le az állam a sportszövetségek és klubok javára azóta, hogy a nyereséges cégek adójuk egy részét sportszervezeteknek is adhatják. A sporttámogatás összege évről évre nő, tavaly 99 milliárd volt. A pénz csaknem fele a futballra jutott.

A legtöbb pénzt (csaknem 14 milliárd forint) a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta, csaknem négyszer annyit, mint az utána következő második, és 120-szor annyival, mint az átlag.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!