A Vasárnapi Hírek információja szerint várhatóan jövő héten dől el véglegesen a sportszervezeteket támogató új adókedvezmény-rendszer sorsa. Az országgyűlés már tavaly nyáron elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy a vállalatok társasági adójuk legfeljebb 70%-ával az öt kiemelt, úgynevezett látványsportágat támogassák, a tervezet hatályba lépéséhez azonban az Európai Unió jóváhagyása is szükséges.

Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke a hónap elején már bejelentette, hogy befejeződtek az egyeztetések az EU-val, ám kiderült, néhány vitás kérdésben azóta sem sikerült eloszlatni az ügyben illetékes Versenyjogi Bizottság aggályait. Jelen pillanatban úgy tűnik, a végső változat révén az utánpótlás-képzés és a létesítményfejlesztés támogatása válhat majd lehetővé, míg személyi jellegű – azaz a sportolók és a technikai személyzet bérét érintő – ráfordításokra nem ad lehetőséget a jogszabály.

Optimista várakozások szerint az első átutalásokra legkorábban ez év végén kerülhet sor. A hosszas egyeztetések során az eredeti koncepcióhoz képest csökkentek a támogatási arányok is, így az egyesületek és szövetségek a beruházásokra 80% helyett 70%, az utánpótlás-nevelésre pedig 100% helyett 90% támogatást igényelhetnek, vagyis a vártnál nagyobb önrészre lesz szükségük a fejlesztésekhez.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!