Vass Ádámról lemaradtunk, ahogyan ő is lemaradt a BL-ről, de egyébként is azért utaztunk olyan rengeteget Kolozsvárra, hogy európai értelemben vett futballt lássunk. A Cluj–Manchester Uniteden sikerült is.

 
A tulajdonos Pászkány Árpád

1. perc: A még mindig inkább harckocsiknak való erdélyi utakon zötykölődve végig arra gondoltunk, milyen is lesz élőben van Persie-t és Rooneyt látni együtt támadni. Bár a sípszót hallottuk, látni még mindig csak a 22-es kaput látjuk, mert azért a Dr. Constantin Radulescu Stadionba nem sokkal olajozottabban lehet bejutni, mint pár éve a magyar–moldávra. Pászkány Árpád, magyar vállalkozó szerelemből vágott bele a kolozsvári csapat felvirágoztatásába. A régi libalegelő köré felhúzott egy csodálatos stadiont, ahol most telt ház van. Amióta hozzányúlt a CFR-hez, már harmadszor BL-főtáblások.

14. perc: A görög válogatott Kapetanosz érkezik egy beadásra, majd ahogy kell, De Gea kapujába belsőz. Mindez a főként magyarokból álló kolozsvári keménymag előtt történik, mondani sem kell, milyen a hangulat. 1-0, szenzáció, a CFR vezet a United ellen. „Nehéz megmondani a szurkolók összetételét, magyar–román vegyes. Pászkány sosem nyilvánul meg magyarként, ennek ellenére folyamatosan támadják Bukarestből. Debreceni András pár éve konkrétan azért nem kellett, mert magyar. A tulajdonos egy kozmopolita valaki, a közönséget is próbálja kontroll alatt tartani, nálunk nincs olyan, hogy kifütyüljük a játékosokat, tapsolni kell, amikor kell” – mondja Boros Miklós, a Krónika újságírója, aki gyerekkorától kezdve ott van a CFR lelátóin, bárhogyan is nézzen ki éppen a létesítmény.

24. perc: Patrice Evra a szenegáli jobbszélső, Sougou kiiktatásával oldja meg a problémákat, utóbbit le kell cserélni. Felháborodás, füttyszó, biztosan nem ettől világklasszis egy védő. A CFR felnőtt keretében jelenleg nincsen kolozsvári játékos, a megyéből is csak egy. Pászkány a nyereséget, a sikert nézi, a lényeg, hogy a csapat jó legyen, nem számít, hogy rengeteg a brazil és a portugál a keretben, győzni kell és kész.

29. perc: Eddig állta a sarat a kolozsvári védelem, Rooney szabadrúgásába van Persie tette be valahogyan a vállát/ nyakát, ami így hullott a kapuba. Sokáig nem örülhetett a tizenhatezres, fáradhatatlanul szurkoló hazai közönség, de azért az 1-1 bőven jó eredmény. Kolozsváron nem csak a CFR van, hanem az Universitae Cluj – továbbiakban „U” – is. Boros azt mondja, a két csapat hivatalosan el sem ismeri a másik létezését. Az „U” tavaly óta a harmincezres, csillogó-villogó Cluj Arénában játszhat, de az nem klubtulajdon, csak bérlik. A jelenlegi tulajdonosnő egy bukaresti celeb, aki gyorsan taccsra is vágta az egész kócerájt, jelenleg tizenharmadikok a bajnokságban, és minden esélyük megvan arra, hogy jövőre a másodosztályból kelljen nekik visszakapaszkodni. A CFR megtehette volna, hogy ott, dupla nézőszámmal játssza a csoportmeccseket, de Pászkány ezt nem akarta, maradt a 22 ezres saját stadion, amelyet BL- meccseken biztonsági okokból szűkítenek le.

49. perc: Alig kezdődik el a második félidő, van Persie egy elsőre bénának tűnő, de egyébként nagyon tudatos külsőzéssel rontja el a kolozsvári ünnepet. 2-1 oda, innen nagyon nehéz lesz. A CFR általában nem birtokolja sokat a labdát, a kontrákra építenek, mondja Boros. „Nem látsz labdajáratást, lassított, oldalirányú passzokat, minden a szélsők felé megy, ők meg befelé cseleznek.” Milyen igaz, a vezető gól is így született. 2-1-nél, a Manchester ellen viszont márt nehéz lesz kontrázni.

56. perc: De Gea bravúrja kell, hogy Cadú ne tudjon egyenlíteni, marad minden a régiben. A csapat 2009 óta maszszívan nyereséges, akkor 30 millió euró volt a profit. Nem a bevétel, a profit. A jegyek nem drágák, a mostani azért az, mert csak csomagban lehetett venni. Aki ide be akart jutni, annak a Braga és a Galatasaray ellenit is meg kellett venni. Ma telt ház van, ezek szerint az összes belépőt eladták. Pászkány a fizetőképes középosztályt akarja megcélozni, a plebset elkerülné. Ez olyan, mint a német modell, nem véletlenül, évekig élt ott. Ha még két évig tartja a ritmust, nullszaldón lesz, még annak ellenére is, hogy a stadiont a saját zsebéből varázsolta újjá.
A félidő maradék részében nem történik már semmi érdekes a pályán, így a tőlünk három méterre melegítő Nanit és az Eb gólját sarkazó Welbecket nézzük. Igazán jó lenne otthonra is egy rendszeresen BL-résztvevő csapat, ahova ki lehet menni és igazi futballt látni. Talán a Videoton megmutatja, de Kolozsvárra ettől még bármikor szívesen megyünk. Ők meg hétvégén Bukarestbe, a Steauához. Azért viszont nem irigyeljük őket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!