Jelentem, a helyzet változatlan.

 
Petr Cech egy mérkőzésre visszatért Prágába

Az európai klubfutball II. osztályában, az Európa Ligában az egyenes kieséses kör 32 részvevőjének közel a fele (15) a kontinens vezető futballnemzeteiből, nevezetesen: Angliából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból érkezett. Ez ugyan az „egyéb nemzetek” Bajnokok Ligájabéli szerepvállalásához képest (a 16-ból csak 5) rosszabbnak tűnő arány, de fordítsuk most a tekintetünket afelé, hogy a komoly labdarúgó-kultúrával rendelkező közép-európai országok közül se Magyarország, se a vele szomszédos Ausztria, se Horvátország, se Szerbia, se Szlovákia, se Szlovénia, se Lengyelország „szegényházi” klubjainak nem sikerült eljutniuk abba a bizonyos 32-es körbe. A mi Videotonunk társaságában az összes többi is elvérzett. Az Európa Ligában 2-2 klubbal csak a románok és a csehek vannak jelen. Ugyanakkor nem érdektelen, hogy a szerdán lejátszott 16 meccs közül a legnagyobb „pofonba” éppen két európai élcsapat – a Napoli, illetve az Atletico Madrid – futott bele és mindkettő odahaza és mindkettő „keletiektől”: előbbi az alaposan alábecsült cseh Plzen, utóbbi az orosz Rubin Kazany riválisaként. Jegyezzük meg még itt, hogy a bajnokságra törő Napolinak minimum csodára van szüksége, hogy Plzenben behozza 0-3-as hátrányát – csodára, mert az EL történetében ez még senkinek nem sikerült a kieséses körben. (A Liverpoolnak történetesen igen, de az egy BL-döntőben volt…)

Ennél a témánál maradva: a címvédő és a spanyol bajnokságban ugyancsak remeklő Atleticónak is félig-meddig csodát kell művelnie, hogy Kazanyban 0-2-ről fordítson, ami az edzőjének, Diego Simeonénak nem csak a címvédés miatt volna fontos, hanem azért is, mert versenyben van Villas-Boasszal a duplázásért (a portugál a Portóval már nyert EL-t) és játékosként (Inter, 1998) már tartotta egyszer a kezében a trófeát (melyet akkor UEFA Kupának neveztek).

Romániát nem számítva van egy olyan szomszédunk is – Ukrajna –, mely nem kevesebb mint 3 csapattal van bent a 32-es körben, pont annyival mint Oroszország. Lám, az a rettenetesen sok pénz, amit az ukrán meg az orosz klubok játékosvásárlásra fordítottak, eredményt fial. A 3 orosz klub – Zenit, Rubin, Anzsi – mindegyike megnyerte az első meccsét, a 3 ukrán viszont csak két döntetlent és egy vereséget könyvelhetett el, igaz, kettőt idegenben. Tovább gombolyítva ezt a szálat: az ukrán Dnyipro éppen a Videotont előző Baseltől kapott ki, amely nálam máris „aranyérmes”, hiszen 12 meccset kellett lejátszania addig, amíg eljutott a 32-es körbe (csakúgy, mint az Anzsinak); nem kis teljesítmény. Nota bene: a Videoton-csoportból előre lépő belga Genk is büszke lehet magára: idegenben remizett a nála papíron jóval erősebb Stuttgarttal (1-1).

Egyébiránt a kissé alábecsült Európa Liga valamilyen fokon versenyben van a Bajnokok Ligájával, hiszen a 32-es körben 6 jelenlegi bajnok van, továbbá 8 olyan csapat – az Ajaxtól a Benficáig – amelyik bajnokrekorder önnön hazájában. Nem beszélve már most arról (itt átfedések is vannak), hogy ugyanebben az egyenes kieséses körben nem kevesebb mint 6 olyan klub bukkan fel, amelyik korábban nem hogy EL-t, hanem BL-t nyert (Chelsea, Inter, Benfica, Steaua, Liverpool, Ajax).

Hát, ha van „Fekete Péter” ebben a családban, akkor az a Chelsea, mely idegenben (1-0) most jól vette az első akadályt a Sparta Prága ellenében. (Petr Cech kipróbálhatta, milyen az ő régi öltözője.) Az Abramovics-féle Chelsea ugyanis még soha-soha nem játszott másodvonalban, csak a BEK-ben vagy a BL-ben. (Illetve jóval korábban se itt, se ott.) A csapatnak nem mindegy. Odahaza a bajnokság (jó eséllyel) és a Liga Kupa (szégyenletesen, a Swansea ellenében) már elúszott, az FA Kupán kívül lőtávolságon belül csak az EL maradt. Szerintem szívesen elutaznának az EL-döntőre, az Amsterdam Arenába – náluk szívesebben csak az Ajax játszana odahaza, mivelhogy az történelmi tett volna: eddig csak két csapatnak (Feyenoord, Sporting Lisszabon) sikerült hazai pályán (UEFA-) döntőt játszania, igaz a portugáloknak kevés örömük volt benne, mert kikaptak a moszkvai CSZKA-tól (2005).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!