Már csak néhány nap maradt a londoni olimpia hivatalos megnyitójáig. Az elmúlt hetekben éremre esélyes sportágak kapitányai nyilatkoztak a Vasárnapi Híreknek. A cselgáncsozók maradtak a végére, noha akár már az első versenynap is sikert hozhat a tatamin.

Az elmúlt években idehaza nem volt „gáncstalan” a helyzet, komoly feszültségek alakultak ki edzők között, és ennek feloldása érdekében a korábbi neves versenyzőt, a sydneyi olimpia résztvevőjét, Illyés Miklós szakmai alelnököt kérték fel szakágvezetőnek. Őt és az előző szakvezetőt, Csernoviczki Csabát kérdeztük, hogy milyen reményekkel indulunk Londonba.


Illyés Miklós

– Hogy állnak az olimpiai felkészüléssel?

– Nagyon nehéz kvalifikációs sorozaton vagyunk túl, két év alatt szinte megszámlálhatatlan versenyen vettünk részt, de szerencsére komoly sikereket értünk el. Nyolcan szerezték meg az olimpiai részvétel jogát: a nőknél Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Mészáros Anett és Joó Abigél, a férfiaknál Ungvári Miklós, Csoknyai László, Madarász Tamás és Bor Barna léphet a tatamira Londonban.

– Mit várnak tőlük?

– Minimum egy érmet, amely akár arany is lehet, de ha az eddigi teljesítményeket nézem, akár több medál is összejöhet. Sportágunknak nagy szüksége lenne a dobogós helyezésre, mert ez utoljára 1992-ben Barcelonában sikerült, ahol Kovács Antal aranyérmet nyert.


Csernoviczki Csaba

– Kik vihetik a prímet a különböző súlycsoportokban és hol a „legsűrűbb” a mezőny?

– Eredetileg hat résztvevőt vártam a londoni csapatba, de ezt sikerült túlszárnyalni és már erre büszke lehet a magyar cselgáncssport. A legnehezebb verseny a könnyebb súlycsoportokban várható, ahol hagyományosan a japánok és az ázsiai országok vívhatnak óriási csatát, de remélem, hogy ebbe a mieink is beleszólnak majd. Abban is nagyon bízom, hogy már a következő szombaton a legkönynyebbek versenyében, a 48 kilóban lányom, Csernoviczki Éva is ott lehet az éremért csatázók sorában. A férfiaknál a legkeményebb küzdelemre a 66 kilósok között számítok, ahol Ungvári Miklós képviseli hazánkat, és nagyon bízom a plusz 100 kilósok között induló Bor Barnában is, aki a világversenyeken nemegyszer bizonyította, hogy kőkemény. A többieket csak azért nem említem név szerint, mert sok függ a sorsolástól, és nem akarok pluszterhet rakni rájuk, de bennük is ott rejlik a lehetőség, hogy jó helyezést érjenek el az ötkarikás játékokon.

A cselgáncs – a világ egyik legnépszerűbb sportja – „fiatal” olimpiai sportág. Először az 1964-es tokiói olimpián, a sportág őshazájában szerepelt a programban. 1972-től állandó programja az ötkarikás játékoknak, 1992-ben már a női dzsúdósok is megjelentek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!