Hogy ki nyerte az egyetlen olyan, játékosoknak járó komoly díjat 2012-ben, amit nem Messi kapott? Valaki, aki jobban fejel bárkinél a világon. Igen, a férfiaknál is. 2012 női aranylabdása: Abby Wambach, a fejeskirálynő.

 

Abby, azaz Mary Abigail Wambach hétgyermekes család legkisebbjeként született a New York állambeli Rochesterben. Négy báty mellett nevelkedett, nem pityeredett hát el élete első hivatalos focimeccsén – pedig mindössze négyéves volt. Bemutatkozása sajátosra sikerült: kicsi Abbyt eltanácsolták – kissé kényelmetlen volt ugyanis a többi kislánynak, hogy 3 meccsen 27(!) gólt rúgott. Innentől a fiúk közt játszott.

Az egyetemen az összes intézményi futballrekordot bezsebelte: volt gólkirálynő, MVP (a legértékesebb játékos), övé lett a legtöbb gólpassz, győztes gól és mesterhármas is. 2002- ben került a Washington Freedom csapatához. Ez volt élete egyik fordulópontja: a világ akkor legjobb női futballistája, Mia Hamm csapattársa lett. Mia, aki második Aranylabdáját kapta abban az évben, hamar felismerte Abby tehetségét és szárnyai alá vette a lányt. 2003- ban a bajnoki címig vezették a klubot, April Hendricks szövetségi kapitány pedig a nemzeti csapatba is átemelte a párost.

Amerikában a labdarúgás tulajdonképpen női sportnak számít, egyetemi szinten több mint 300 ezer lány rúgja a bőrt (Magyarországon 4730 regisztrált női játékos van). Az amerikai hölgyválogatott popsztárokat (és a férficsapatot) megszégyenítő népszerűségnek örvend, a kiváló humorú Wambach pedig azonnal Amerika kedvence lett. A válogatott csatáraként 2004-ben már aranybetűkkel írta a futballtörténelmet: az athéni olimpia 5 meccsén 4 gólt és egy gólpasszt jegyzett, a Brazília elleni döntő 97. percében pedig az ő fejese hozta meg az aranyérmet. A 2005-ös vb 6 meccsén 6 gólt szerzett – 11 öltéssel a fején. (A londoni olimpián történetesen monoklit kapott.)

A pekingi olimpia előtti utolsó meccsen egy brazil kollegina ripityára törte Wambach lábát. Egy évvel és 3 nappal a sérülés után a visszatérő Abby berúgta századik válogatott gólját. A 2011-es világbajnokságon 4 fejes gólt szerzett, az amerikaiakat pedig csak a tavalyi aranylabdással, Szava Homaréval hengerelő Japán tudta megállítani, a döntőben.

Csak a nagy előd, Mia Hamm (158) ért el Wambachnál (152) több gólt válogatott színekben – ám Abby még aktív, így ő lehet minden idők legeredményesebb amerikai futballistája (beleértve a férfiakat is). A lánc pedig nem szakad meg: Abby barátnője, csapattársa és utódja az az Alex Morgan, aki harmadikként végzett a 2012-es Aranylabda-szavazáson – és akivel az aranyéremig vezették a válogatottat a londoni olimpián. Wambach eddig ötször lett az Év Amerikai Labdarúgója, 2011-ben pedig az év női sportolójává választották. A hétfői Aranylabda-gálán elemében volt: amikor a japán tolmács nem értette a „veterán játékosok” kifejezést, Abby a segítségére sietett. Általános derültséget keltve ennyit mondott a mikrofonba: „Öregek. Mint én.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!