Budapest akkor is sportváros lesz, ha nem rendez olimpiát. Nagyjából így foglalható össze a kormány kommunikációja az elmúlt két hónapban. A végső költségek majdnem biztosan elérik a 200 milliárd forintot, és ebben nem lesz benne az új Puskás Ferenc Stadion 190 milliárdja. Csepel rulez!

 
Stadionok építési költsége - összehasonlítás

A Kemény Ferenc Programot a kormány akkor is végigviszi, ha nem lesz olimpia Budapesten. Erről még januárban született kormányhatározat.

Ez akkor három dolgot jelentett: egyrészt azt, hogy ha törik, ha szakad, jelentős közpénzeket költünk a sportra.

Másrészt elképzelhető – és erre az Index mutatott rá a héten –, hogy a programra szánt pénzzel csak az olimpia tervezett költségeit akarta csökkenteni.

Harmadsorban: Csepel lesz Budapest új sportközpontja. Csak zárójelben: a program előkészítéséhez a kormányhatározat nettó 744,8 millió forintos forrást biztosít, amit elsősorban a tervpályázatok előkészítésére, lefolytatására, az eredmények prezentációjára és a kommunikációra költhetnek. Nézzük, mi az, ami biztosan kész lesz 2022-ig
– ha hinni lehet az ígéreteknek!
- 55 ezres atlétikai stadion Csepel bejáratánál és edzőpályák a Ferencvárosban (eredetileg úgy volt, hogy a stadiont az olimpia után visszabontják, de lehet, hogy most az eredeti méretek maradnak)
- 12 500 fő befogadására alkalmas, fedett pályás, multifunkciós csarnok Csepelen
- Extrém Szabadidő Park, Csepelen
- Dunai Evezős Központ, a Ráckevei-Dunaágban, 8 ezres szlalompályával (szóval mégsem sorvasztjuk tovább a magyar szlalomkajakot, hurrá!)
- Új Budapesti Teniszközpont Csepelen, 16 teniszpályával
- Új Budapesti Velodrom Óbudán, a volt Fővárosi Gázgyár területén (jelenleg itt egy labdarúgópálya van)
- Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ, a Nagytétényi lőtéren
- Nemzeti Lovas Központ, az Üllői Tangazdaság területén
- Új jégcsarnok, uszoda és futókör Zuglóban, a Budapesti Olimpiai Központban (BOK)
- Sportcsarnok, új B csarnok, a Budapesti Olimpiai Központban
- A Népliget most is sportolásra hasznosított területének fejlesztése
 

Nagyjából a fenti tervekkel együtt, és körülbelül ugyanakkora összegből épülhet az új Puskás Ferenc Stadion.
Az eredetileg 70–90 milliárdosra tervezett építkezéshez még az olimpiai aláírás-gyűjtési kampány idején kért pluszpénzt a projektet felügyelő Kiemelt Kormányzati Beruházásokért Felelős Államtitkárság. Nem is keveset.
A végösszeg (vagy ki tudja?) most bruttó 190 milliárd, amire a kormány először nemet mondott, aztán rábólintott.
A 2020-as Labdarúgó Európa- bajnokság néhány meccsének is otthont adó létesítmény talán jövőre elkészül. Hogy a jelenleg tervezett 190 milliárd sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga. Alább néhány európai stadion bekerülési költségei.


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!