Hétfőn tartotta a kajak-kenu szövetség a világ- és Európa-bajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombóvári Bence kajakozók fegyelmi tárgyalását (10 hónapos eltiltást kaptak első fokon), miután kiderült, hogy kokaint fogyasztottak. Már a fegyelmi előtt megszüntették a versenyzők válogatott kerettagságát és megvonták az ezzel járó juttatásokat is. Annak ellenére, hogy a szakértők hangsúlyozzák: nem doppingügyről van szó, hanem fegyelmi vétségről, a szövetségben „áll a bál”, az ügyben pedig már a rendőrség is nyomoz.

  <h1>Csipes Tamara - Fotó: Kovács Tamás, MTI</h1>-
  <h1>Dombóvári Bence - Fotó: Kovács Tamás, MTI</h1>-

Csipes Tamara - Fotó: Kovács Tamás, MTI

- – Kép 1/2

Május elején szivárgott ki a hír: két kajakos szervezetében kokaint találtak egy doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt során. Bár az ügyet a kajakos vezetők megpróbálták a sajtó és a közvélemény előtt titokban tartani, az érintettek neve nem maradt sokáig titokban. A sportolók sajtóértesülések szerint arra hivatkoznak, hogy a kokain egy buliban, tudtukon kívül került a szervezetükbe. Ennek némileg ellentmond, hogy a válogatott keretből való kizárásukat tudomásul vették, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára pedig a Digi- Sport műsorában azt nyilatkozta: a sportolók megbánták tettüket. Az ügy heves vitákat váltott ki. A kokainfogyasztó a magyar törvények szerint két év börtönre vagy elterelésre ítélhető. Jó néhányan azért emeltek szót, hogy ne tegyék tönkre a két sportoló pályafutását. Kérdés, hogy az ügyet felhasználhatják-eaz egyik legsikeresebb sportági szövetség vezetése ellen. Jellemző, hogy leváltották a szövetség fegyelmi bizottságának elnökét, Lőrinczy Györgyöt, aki 25 éve töltötte be ezt a tisztséget. A külföldön tartózkodó Baráth Etele szövetségi elnök meglepve vette tudomásul, hogy Lőrinczy nem saját maga dobta be a törülközőt, holott ő úgy tudta. Az elnök a Blikknek azt nyilatkozta, hogy rendkívül nagy a kár, "komoly szégyenfolt keletkezett. Ám egy ilyen megtévedés miatt nem lehet egy sportoló egész pályafutását, egy sportág teljesítményét megbélyegezni."

Szúrópróba Baku előtt

A magyar csapat a bakui Európai Játékokra készül, és a szabályok szerint minden ilyen nagyszabású esemény előtt egy versenyen kívüli ellenőrzést tart a Magyar Antidopping Csoport (MACS) a MOB-bal közösen, és ennek része egy helyszíni kábítószerteszt is. A kajakosok ezen az ellenőrzésen buktak le a kokainnal, de nem tudni, hogy az ügy miért került idő előtt nyilvánosságra.

Mint azt Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője elmondta a Vasárnapi Híreknek, nem ők szóltak a sajtónak, mert a szervezet csak doppingvétség esetén köteles a nyilvánosság elé tárni az eredményt. Tiszeker Ágnes szerint a kajakosok esete azért nem számít doppingvétségnek, mert a mintát nem versenyen, hanem a felkészülési időszakban vették le. A helyszíni teszt után a mintát elküldték a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA ausztriai laborjába. Az osztrák labor eredményei még nem is érkeztek vissza, amikor a magyar sajtó már az ügyről cikkezett. Azóta már visszajött az eredmény, ezt a MACS továbbította is a rendőrségnek, amely időközben megkereste a szervezetet, és nyomozást indított az ügyben.

A WADA kódexe megkülönböztet versenyen tiltott és versenyen, valamint azon kívül is tiltott szereket.

Az utóbbiak közé tartoznak az anabolikus androgén szteroidok, a növekedési hormonok, az EPO vagy éppen a vízhajtók. A stimulánsok nagy része viszont a kizárólag versenyen tiltott szerek közé tartozik, ilyen a kokain is. „Az, hogy ezek a szerek kizárólag versenyen tiltottak, nem jelenti, hogy a WADA bárkit is ezek fogyasztására biztatna. Ezeket általában nem a teljesítménynövelésre használják, hanem élvezeti okokból” – mondja a szakértő. A kokain olyan kedvelt, elsősorban partidrog, amely ugyan felpörgeti a szervezetet, rövid távon növeli a terhelhetőséget, csökkenti a fájdalomérzetet és a fáradtságot, a felkészülési időszakban azonban nincs sok értelme a fogyasztásának. Annál is inkább, mert hosszú távon rombolja a szervezetet – elég csak Diego Maradonára gondolni, akinek leépülésében nagy szerepe volt a kokainnak. Egy edzésen javíthatja a teljesítményt, de a következőre már visszaveti a sportolót.

Tiltott marihuána és célzóvíz

A WADA tiltólistájára több okból is felkerülhet egy szer, akkor is, ha a fogyasztása ellentétes a sport szellemiségével, így sok szer esetében folyamatos vita van. Ilyenek például a kannabiszszármazékok, amelyeknek még kérdésesebb a teljesítménynövelő hatásuk, de sok sportoló bukott már le velük. Elég csak Michael Phelpsre gondolnunk, aki egy elhíresült képen hatalmas pipából szívja a marihuánát. „A WADA és az antidopping-szervezetek azon az állásponton vannak, hogy hosszú távon a kannabiszszármazékoknak egészségkárosító hatása van, és fogyasztásuk ellenkezik a sport szellemiségével” – mondja Tiszeker Ágnes. Hosszú évekig az alkohol is fent volt a tiltólistán, mostanra csak bizonyos sportoknál – például a lövészetben, autó-, motorsportban – tiltják.

A látogató

Egy versenyengedéllyel rendelkező, hazai sportszövetségben sportoló személynek mindig fel kell készülnie arra, hogy bármikor ellenőrizhetik. „Nem elég csak akkor tisztának lenni, amikor biztosan jön az ellenőr, mert szúrópróbaszerű ellenőrzések is vannak.

A doppingellenőrzés megtervezésénél igyekszünk azokat a szempontokat is figyelembe venni, hogy a munkaidejében, a munkahelyén keressük a sportolót, vagyis edzésen, edzőtáborban. Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor akár a lakásán is megjelenhet az ellenőr” – figyelmeztet Tiszeker Ágnes. Bár minden országnak van nemzeti doppingellenes szervezete, és általában ők ellenőriznek, ez azonban nem jelenti, hogy nem jelenhet itt meg a WADA ellenőre is, aki szintén tesztelheti a versenyzőket, csakúgy, mint az adott sportág nemzetközi szövetsége, vagy rajtuk keresztül a nemzeti vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!