Azt a tanácsot kaptam, hogy ne kérjek elnézést a ringben, mert azt a gyengeség jelének tartják Amerikában – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Erdei Zsolt, aki tengerentúli premierjén fölényes pontozással verte kenyai ellenfelét 8 menetben. Madár jól bokszolt, és még az amerikaiak is elismerően bólintottak rá a magyar öklöző produkciójára. Januárban dől el, hogy ki ellen folytatja odaát.

  -
  -
- – Kép 1/2

– Azt kapta, amit várt a kenyai ellenfelétől?

– Egy dologban nem, mert az első menetben kaptam egy hatalmas pofont tőle, ez azonban felrázott, innen én irányítottam a mérkőzést végig. Az viszont meglepett, hogy jóval magasabb volt, mint ahogy előzetesen mondták. Létra kellett hozzá, hogy elérjem.

– A nézőteret többnyire magyar szurkolók töltötték meg.

– A kinti magyarok olyan drukkolást csaptak, úgy szurkoltak, hogy azt éreztem, mintha itthon bokszolnék. Csodálatos érzés volt, amikor a meccs után kimentem közéjük, talán életemben nem volt még részem ilyen ünneplésben.

– Tartott a mérkőzéstől?

– Természetesen, hiszen egy év kihagyás után léptem a szorítóba, de Balzsay Károllyal olyan munkát végeztünk, hogy tudtam, fizikálisan bírni fogom.

– Továbbra is a volt szövetségi kapitány irányítja a felkészülését?

– Nagyon jól kijöttünk egymással, és nagyon hasznos volt a közös munka, de december közepén leülünk hármasban, vele és német menedzseremmel, és akkor fogjuk eldönteni, hogy mit hozzon a jövő. Nagyon sokat köszönhetek Karcsi bácsinak.

– Mi lesz a következő lépés?

– Egy rövid pihenőt tartok csak, nem akarok kiesni a munkából. Januárban talán eldől, hogy ki ellen, és mikor lépek megint szorítóba Amerikában. Azt szeretném, ha áprilisban lenne a következő meccsem, mert arra teljes mértékben fel tudnék készülni.

– Kapott valamilyen tanácsot a meccs után?

– Igen, mégpedig azt, hogy ne kérjek elnézést, ugyanis egyszer véletlenül összefejeltem az ellenfelemmel, amiért bocsánatot kértem tőle. Megkérdeztem, hogy ezt miért ne tegyem, s a válasz meglepő volt: azt mondták, hogy Amerikában ez nem szokás, az „elnézés kérés”-t a gyengeség jelének hiszik. Tehát merőben más az ottani boksz, mint a mienk.

Természetesen kíváncsiak voltunk a Madárt segítő és felkészítő idősebb Balzsay Károly véleményére is. A volt szövetségi kapitány elmondta, hogy Zsolt olyan fantasztikusan motivált volt a felkészülés során, mintha most kezdte volna az ökölvívást. Azt is kiemelte, hogy nagy közönségsikere volt. Amerikában több magyar érdekeltségű helyen is megfordultak. Már ezeken is körberajongták a kinti szurkolók, akik közül nagyon sokan voltak a mérkőzésen. Feledhetetlen volt a pillanat, amikor Erdei kiment közéjük, könnyekig meghatva ünnepelték. Hogy lesz-e közös folytatás, arról Balzsay mester csak annyit mondott, hamarosan eldől. 

Erdei roppant büszkén beszélt arról, hogy a New York Timesban több mint féloldalas cikk jelent meg róla. „Megkérdezték hány győztes meccsem volt. Harmincegy, mondtam. – És? – kérdezték. – Mi az, hogy és? – kérdeztem vissza. Azt akarták tudni, hány vereségem volt. Mondtam, hogy egy sem. No, ezen meglepődtek, és azt emelték ki, hogy két súlycsoportban is profi világbajnok voltam, ami nagyon tetszett nekik.”


Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!