Férfias aranymeccs. - Nyolc év után játszik Európa-bajnoki döntőt a magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnap. 2006- ban Belgrádban Szerbia 9-8-ra legyőzte az akkor Kemény Dénes vezette magyar együttest, azaz a 20.30-kor kezdődő találkozón stílszerű lenne a visszavágás.

Mindkét csapat egygólos elődöntőbeli sikerrel került a fináléba, azonban a két meccs forgatókönyve közt volt némi különbség. Benedek Tibor csapata végig kiélezett küzdelemben Varga Dénes utolsó percbeli klasszisgóljával győzte le az olaszokat (8-7), míg a szerbek egy már-már elvesztett mérkőzést hoztak vissza a sírból: Montenegró 4 góllal is vezetett, a szerbek azonban szenzációs második félidővel 10-9-re győztek. A két együttes a csoportkörben is találkozott, akkor a mieink 8-6-ra diadalmaskodtak, de nem győzi mindenki hangsúlyozni, a döntő más lesz. Keménységben (az ellenfelet ismerve félő, inkább durvaságban) biztosan, eredményben, reméljük, nem.

Bár a közelmúlt sikerei mellett szinte hihetetlen, de Eb-t utoljára 1999-ben nyert a férfi válogatott, azaz másfél évtized után ülhetne vissza a csapat a kontinens trónjára. Olyanra pedig, hogy egyszerre birtokolja a vb- és Eb-címet a csapat, 40 éve, 1974-ben volt legutóbb példa.

Akkor a ’73-as belgrádi vbaranyat a ’74-es bécsi Eb-siker követte. A „b” betűk most is maradtak: ezúttal Barcelona után Budapest következhet a sorban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!