A magyar atlétika jelenlegi első számú ikonja, a kalapácsvető Pars Krisztián, aki hosszú évek óta a világ legjobbjai közé tartozik ebben a „munkás számban”. Olimpiai negyedik és Európa-bajnoki bronzérmes.

 
fotó: Kollányi Péter

Az olimpiai negyedik helyezésről érdemes lenne külön is szólni, hiszen az előtte végzett két fehérorosz kalapácsvetőt doppingolás miatt kizárták, ám a mai napig érthetetlen módon a nemzetközi sportdöntőbíróság felmentette őket.

– Milyen reményekkel készül a hamarosan kezdődő dél-koreai világbajnokságra?

– Úgy érzem, jó formában vagyok, jelenleg a harmadik helyen állok a világranglistán 80 méter 63 centivel. A napokban előzött meg a fehérorosz Pavel Krivick, aki 80 méter 67 centit ért el.

– A rangsor élén pillanatnyilag az orosz Alekszej Zagornyij áll 81 méter 73 centivel, de ő állítólag betegség miatt nem lesz ott a világbajnokságon.

– Csak annyit tudok erre mondani, hogy egy ellenféllel kevesebb lesz, de az oroszok egyik pillanatról a másikra elő tudnak húzni a „cilinderből” hozzá hasonló képességű versenyzőket.

– Annak idején abban reménykedtünk, hogy megkapja a pekingi olimpiai ezüstérmet. Úgy tűnik, hogy a fehérorosz lobbival szemben a magyar sportdiplomácia nem volt elég erős.

– Szerintem a pályán kell eldőlniük a dolgoknak, nem a bíróság előtt, de meg kell, hogy mondjam, rosszul érintett, mert én tiszta voltam, ők viszont…

– Hosszú évek óta vártuk a világversenyes érmet, ez csak a legutóbbi Európa-bajnokságon sikerült.

– Ezzel én is így vagyok, de bízom benne, hogy most már másként lesz.

– Miként került kalapács a kezébe?

– Sportcsaládban nőttem fel, édesanyám atletizált, gerelyhajító volt, édesapám pedig focizott. Először én is ez utóbbi sportágat választottam, ám édesanyám sokat mesélt az atlétika szépségéről, így aztán lementem az atlétikai pályára, ahol megfogott Gécsek Tibor személyisége, na és az eredményei, majd megismerkedtem Németh Pállal, a világ legjobb kalapácsvető-edzőjével, aki rábeszélt erre a sportágra. Hamar jöttek az eredményeim, két évvel a kezdés után már ifjúsági világbajnok lettem. Pali bácsi halálát követően fia vette át edzéseim irányítását.

– Van egy szakállas kalapácsos világcsúcs, a amit még a szovjet Jurij Szedih dobott 1986-ban 86 méter 74 centivel. Megdönthető?

– Szerintem igen, de ehhez hosszú-hosszú évek vagy évtizedek kellenek még.

Címkék: korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!