Napra pontosan két hónapja gyarapodott utoljára olimpiai kvótásaink száma – ekkor Erdélyi Zsófia női maratonban futott A-szintet, így ő lett a londoni magyar csapat 86. tagja. Az előttünk álló hónapokban azonban ez a szám legalább másfélszeresére nőhet. Összegyűjtöttük, mely sportágban mikor rendezik a kulcsfontosságú versenyeket és ezeken milyen reménnyel indulnak a magyar sportolók.

Asztalitenisz: egyelőre két női játékosunk (Póta Georgina és Tóth Krisztina) szerzett indulási jogot, és ha az április 11-15. között Luxemburgban rendezett európai kvalifikációs versenyen Lovas Petra is csatlakozik hozzájuk, akkor a mieink a csapatversenyben is elindulhatnak. Ez még egy módon lehetséges, mégpedig ha a március 25. és április 1. között zajló dortmundi csapat-világbajnokságon a magyarok végeznek legelőkelőbb helyen az európai együttesek közül. A férfiak legfeljebb egy egyéni kvótában reménykedhetnek.

Atlétika: a határidő július 8., egyelőre 15 atléta indulhat, de a szövetség még további 6 kvótát remél.

Birkózás: még három kvalifikációs tornán van lehetőség gyarapítani az eddigi három kvótát. A remélt további 4-5 helyért április 20-22-ig Szófiában, április 27-29-ig a kínai Taiyuanban, május 4-6-ig pedig Helsinkiben lépnek szőnyegre a magyarok.

Cselgáncs: az olimpiai kvótákat itt az április 30-án záruló világranglista alapján osztják ki. Addig már csak egy pontgyűjtő verseny, az április 26-29-ig Cselja­binszkban zajló Európa-bajnokság van hátra. Jelen állás szerint hat magyar cselgáncsozó áll kvótát érő helyen, de a létszám nyolcra is nőhet.

Evezés: magyar egységeknek már csak a május 20-23-i luzerni világkvalifikációs versenyen van lehetőségük kvótaszerzésre.

Hegyikerékpár: a május végén záruló világranglistákról osztják ki a helyeket. A papírforma szerint két magyar lehet ott Londonban.

Hosszútávúszás: már csak egy kvótaszerző-versenyt rendeznek, a portugáliai Setúbalban június 10-én. Itt Risztov Évának, illetve Gercsák Csabának lehet esélye ötkarikás indulási jogot szerezni.

Kajak-kenu: a 14 meglévő kvótához a május 16-17-i poznani olimpiai kvalifikációs versenyen lehet továbbiakat gyűjteni. A nők már most megszerezték a maximális 6 helyet.
Kézilabda: kijutni már csak a férfi válogatottnak van esélye, amely április 6. és 8. között Svédországban vesz részt selejtező tornán. A házigazdák mellett Macedónia és Brazília lesz a mieink ellenfele, a csoport első két helyezettje utazhat Londonba.

Ökölvívás: a férfiak eddig három olimpiai helyet szereztek, ezt a legoptimistább várakozások szerint még megduplázhatják az április 14-22-ig Isztambulban rendezett Európa-bajnokságon. Az ötkarikás programban először szereplő női ökölvívásban összesen egyetlen kvalifikációs verseny van, méghozzá a május 21. és június 10. között Kínában zajló világbajnokság, ahol súlycsoportonként az első 4-4 európai válthat londoni repülőjegyet. A kvótáért mieink közül legjobb eséllyel a világ- és Európa-bajnok Kovács Mária szállhat ringbe.

Műugrás: Barta Nóra, Gondos Flóra és Kormos Villő sorsa a szövetség június 9-i döntésétől függ, ekkor töltik fel ugyanis az olimpiai mezőnyt a februári tesztverseny eredményei alapján.

Öttusa: az olimpián csak egyéni versenyt rendeznek, ezen nemzetenként legfeljebb 2-2 sportoló indulhat. A magyarok már biztosan maximális létszámban állhatnak rajthoz, ugyanis Marosi Ádám, Kasza Róbert, Kovács Sarolta és Tóth Adrienn is kivívta már az indulási jogot.

Súlyemelés: itt már legjobb esetben is csak 1-1 férfi és női sportolónk vívhatja ki az olimpiai szereplést. Hogy ez összejön-e, arról az április 6-16-ig Antalyában rendezendő Európa-bajnokság dönt.

Tenisz: a nemzetközi szövetség a világranglista június 11-i állása szerint állítja össze az olimpia mezőnyét. Mindkét nemnél a rangsor első 56 helyezettje kap meghívást, ám egy országot legfeljebb négy teniszező képviselhet, így akár a jelenleg 68. Babos Tímea és a 70. Arn Gréta is ott lehet, főként, ha a hátralévő hetekben még javítanak pozíciójukon.

Triatlon: három versenyző képviselheti majd a magyar színeket, döntés májusban, a világranglista alapján.

Szinkronúszás: a hátralévő kvalifikációs versenyen (április 8-12., London) egy jó szereplés még kvótát érhet a magyar párosnak.

Úszás: július 3-ig van lehetőség az olimpiai A- és B-szinteket teljesíteni. 20 úszó részvétele tűnik biztosnak, még 6 kvótára van remény.

Vívás: itt majdnem minden a két, a kvótákért még versenyben lévő csapatunkon áll vagy bukik: a férfi kardcsapat éppen ma, a női tőrcsapat pedig egy hét múlva lép pástra sorsdöntő Világkupa-versenyen. Férfi kardvívó-csapatunk akkor válthatja meg repülőjegyét, ha a moszkvai Világkupa-versenyen megelőzi és ezzel a rangsorban maga mögött tartja az előző két olimpián aranyérmes francia válogatottat. Ezzel ráadásul nemcsak a csapatversenybe kvalifikálná magát a négytagú együttes, hanem az egyéni versenyben is indulhatna három magyar kardvívó.

Vízilabda: a férfi válogatott már biztos londoni résztvevő, míg a nőkre április 15. és 22. között selejtezőtorna vár Triesztben, ahol a legjobb négyben kell zárniuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!