Tenisz, golf, boksz, foci, amerikai sportok – sorolhatnák a pénzügyekben jártasak azokat a sportágakat, amelyekkel a legjobban lehet keresni. A tollaslabda vélhetően nem sokaknak jutna eszébe, pedig a Forbes gazdasági magazin legfrissebb listája szerint onnan is be lehet kerülni a női top 10-be. Nem is kell hozzá sok, csak annyi, hogy egy 1,3 milliárd lakosú országban nemzeti hőssé váljon az ember.

 

A napokban kiadott rangsor kapcsán az senkit nem lepett meg, hogy az első 10 helyezett között 8 teniszezőnőt találni, az első helyen például Serena Williamst, aki a Forbes becslése szerint mintegy 18 millió dollárt (átszámítva kb. 5 milliárd forintot) keresett az elmúlt évben. A két kakukktojás az élmezőnyben a (visszavonult) NASCAR-pilóta Danica Patrick (9. hely), illetve a már beharangozott indiai tollasozó, Pusarla Venkata Sindhu (7. hely). A most 23 esztendős játékos a riói olimpián nagyon közel állt ahhoz, hogy első nőként aranyérmet szerezzen Indiának, ám a döntőben a spanyol riválisa hátrányból fordítva legyőzte. Sindhu az ezüsttel is hatalmas népszerűségre tett szert odahaza, a körülötte lévő rajongás pedig töretlen, annak ellenére, hogy a döntő azóta sem az ő műfaja: 2017-ben és 2018-ban is második lett a világbajnokságon. Az ügynöke szerint a sikereket megelőzően ahhoz, hogy előteremtsék valahogy a versenyzés költségeit, valósággal vadászni kellett a szponzorokat, mert Indiában a cégek leginkább csak a nemzeti sportnak számító krikett mellé szeretnek odaállni. Azóta viszont már a legnagyobb indiai vállalatok állnak sorban azért, hogy támogathassák: a Forbes szerint tavaly 8 millió dolláros marketingbevételre tett szert. Nem nehéz megjósolni, ha eljön végre a hőn áhított arany, és a hatalmas potenciállal rendelkező indiai gazdaság még több szereplője áll be Sindhu mögé, hamarosan még fentebb találhatja magát a listákon.

A történetének viszont nemcsak pénzügyi szempontból van jelentősége. A még mindig nagyon hierarchikus és férfiközpontú indiai társadalomban a nők előtt csak lassacskán nyílnak meg az érvényesülés útjai, ennek megfelelően pedig korábban csak férfi sportolókból lehettek igazi sztárok. Nem véletlen, hogy Sindhu is többször kiemelte nyilatkozataiban, az egyik legfontosabb számára, hogy országszerte nők millióit inspirálhatja.

Címkék: tenisz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!