Bajnok akarsz lenni? Igazold le Zlatan Ibrahimovicot! Ez a tézis egészen az idei évig tökéletesen működött, de a svéd támadó szerződtetése még így is garancia a sikerre. Súlyos sérülése után Ibrahimovic valószínűleg Amerikába teszi át székhelyét, és 35 éves kora ellenére biztosak lehetünk benne, hogy még évekig csodálhatjuk a futballpályákon – az egyik legszínesebb egyéniség távozik az európai fociéletből.

 
Zlatan Ibrahimovic

Az elmúlt 10-15 év egyik legmegosztóbb focistája Zlatan Ibrahimovic. Nevezték zsoldosnak, miután számos elit klubban játszott, a botrányok körüllengték pályafutását, volt, hogy összebalhézott az ellenfél edzőjével, de amint az AC Milanhoz szerződött, máris a címlapokra került azzal, hogy hátba rúgta az egyik edzésen csapattársát, Rodney Strassert. Később összeverekedett az együttes amerikai védőjével, Onyewuval, Robinho egyik gólját pedig azzal ünnepelte, hogy megrúgta brazil csapattársát. A pályán nincs nagyon ellenfele, 194 centis magasságával, tekintélyt parancsoló fellépésével lepattannak róla a védők, ellentmondást nem tűrő, agresszív játékstílusát onnan is hozhatta, hogy gyerekkorától kezdve többfajta küzdősportot is kipróbált, nem mellékesen fekete öves taekwondós.

Csapattársai és edzői azonban szinte kivétel nélkül szuperlatívuszokban beszélnek róla. Csapatainál a legnagyobb mókamester volt, egy igazi vezéregyéniség a pályán és azon kívül is. Eredményeit nem is lehet elvitatni.

Sorrendben: az Ajaxszal kétszer, az Interrel háromszor, a Barcelonával és a Milannal egyszer-egyszer, a PSG-vel négyszer lett bajnok, a Manchester United volt az első csapata, amellyel nem tudta megnyerni az adott ország bajnokságát (egy Európa Liga- és egy angol Szuperkupa-győzelmet azért így is bezsebelt). Hogya Premier League-ben nem végzett az élen a ManUnited, az nem feltétlenül Ibra teljesítménye miatt történt.

Amikor aláírt, sokan féltették, mondván, 34 évesen a világ egyik legkomolyabb és fizikálisan legerősebb bajnokságában már nem fog helytállni – akik azonban ezt állították, azok nem ismerték Ibrahimovicot. A svéd csatár az orvosi vizsgálatokon egészen elképesztő mutatókat produkált, tökéletes fizikai állapotban érkezett az Old Traffordra, pillanatok alatt megszokta a Premier League légkörét, és 28 bajnokin 17 gólt lőve és öt gólpasszt kiosztva magasan csapata legjobbja volt. Minden tétmeccset beleszámítva 46 találkozón 28-szor volt eredményes és adott még 10 gólpasszt is – nem rossz egy 34-35 évestől.

Az Anderlecht elleni EL-meccsen azonban brutális sérülést szenvedett, térdében két szalag is elszakadt, egyből arról cikkeztek a lapok, hogy vége a pályafutásának, Ibrahimovic viszont nem így gondolta, és néhány nappal a sérülése után a közösségi oldalára kiírta, hogy „a feladás nem opció”. Azóta is posztolja a rehabilitációs képeket, videókat, május 31-én olyan videót tett közzé, amelyen már a labdával dolgozik: „A technika soha nem tűnik el. Az oroszlánok nem úgy gyógyulnak, mint az emberek” – írta hozzá.

Csak remélni tudjuk, hogy évekig láthatjuk őt a pályán, mivel nincs még egy hozzá fogható színes egyéniség a jelenlegi modern futballban.
 


Ibrahimovic legjobb mondásai

„Egy dolog biztos, a világbajnokságon nem
lesz mit nézni így, hogy nem leszek ott” –
miután a svédek nem jutottak ki a vb-re.


„Amikor megveszel engem, akkor egy Ferrarit veszel. Guardiolának is ezt mondtam, de ő úgy vezetett engem, mint egy Fiatot” – arról, hogy a Barcelona edzője nem tudta megfelelően kezelni őt.


„Gyere el hozzám, bébi, hozd a nővéredet is, és megmutatom nektek, ki a meleg!” – amikor megkérdőjelezték a szexuális beállítottságát.


Interjú:
Újságíró: – Ki nyeri a vb-t?
Ibra: – Csak Isten tudja.
Újságíró: – Őt nehéz megkérdezni.
Ibra: – Miért? Itt áll önnel szemben.


„Semmit. Van neki egy Zlatanja” – amikor arról kérdezték, mit vesz a feleségének születésnapjára.Ibra a következő szezontól valószínűleg a Los Angeles Galaxynál folytatja pályafutását. Az előzetes megállapodás – úgy hírlik – már márciusban megszületett a két klub között, de sem a vételár, sem a 35 éves játékos fizetése még nem publikus.

Manchester előtt akárhová szerződött is, bajnok lett a csapatával. Négy év után a Galaxyt is újra
a csúcsra repítheti az MLS-ben

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!