„Akkor miért nem kezdik rögtön a Final Fourral?” – kérdezhetné némi gúnnyal az, aki rápillant, mit várnak a fogadóirodák a női kézilabda Bajnokok Ligája hétvégén rajtoló új idényétől. A bukmékerek szerint ugyanis négy csapat olyannyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy már az is hatalmas meglepetés lenne, ha nem ők jutnának a jövő májusi, budapesti négyes döntőbe.

 
Nycke Groot (középen) és a győriek címvédésre készülnek a Bajnokok Ligájában. Ez a Final Four bevezetése óta senkinek sem sikerült - Fotó: Kisbenedek Attila, AFP

A szóban forgó négy együttes az előző szezon három dobogósa, azaz a címvédő Győr, a fináléban hosszabbításban alul maradó macedón Vardar Szkopje, a bronzérmes, azóta Cristina Neaguval is erősödő román Bukarest, valamint az EHF Kupa tavalyi győztese, az orosz Rosztov-Don. Közülük alighanem a győriek örülnének legkevésbé, ha a fentebb említett módon rögvest a BL legfontosabb meccseivel indulna az év, hiszen a magyar bajnokot aggasztó sérüléshullám sújtja. Ambros Martin gárdájából néhány napon belül – egyaránt több hétre – kidőlt a cseh jobbszélső, Jana Knedliková, a frissen igazolt dán Anne Mette Hansen, valamint Tomori Zsuzsanna is. A 30 esztendős Tomori 2015. decemberi térdszalagszakadása óta csak alig néhány hónapot volt bevethető állapotban: most egy porcleválás miatti kisebb műtéten van túl, a tervek szerint 4-6 hét múlva térhet vissza.

Tomori és Hansen sérülése azt jelenti, hogy a győri keretben jelenleg, Eduarda Amorim és Nora Mork személyében csak két klasszikus átlövő maradt. Igaz, ahol középen Nycke Groot, Stine Oftedal vagy akár Görbicz Anita játszik, ott aligha lesz gond a tűzerővel.

A Győr egy korántsem félvállról vehető találkozóval, a dán Midtjylland ellen, hazai pályán kezdi a sorozatot szombaton 19.30-tól, míg a csoportkörben a legnagyobb erőpróbákat várhatóan a többek közt Katarina Bulatoviccsal erősödő Rosztov elleni két derbi jelenti majd. A bajnoki ezüst mellé legutóbb a Magyar Kupa-címet begyűjtő Ferencváros már péntek este, lapzártánk után bemutatkozott az idei BL-ben a Vardar otthonában. A Fradi a már említett, favoritokat rangsoroló listán az 5. helyen áll, igaz, a lemaradása a szakértők szerint tetemesnek tűnik a top 4-hez képest.

Elek Gábor együttese a csoportkörben még az átalakulóban lévő, így rövid távon valószínűleg visszaeső, norvég Larvikkal, illetve a német Thüringerrel találkozik, a továbbjutás így kötelező feladatnak tűnik. A zöld-fehérek legutóbbi bajnokiján már az a Szucsánszki Zita is a benevezett játékosok között volt, aki nyáron a családalapítási terveit elnapolva állt újra edzésbe, hogy további egy évig segítse a Zácsik Szandra váratlan távozása miatt nehéz helyzetbe kerülő klubját. Amíg a nemrég vállműtéten áteső Szucsánszki nem kerül 100 százalékos állapotba, a karmesteri pálca Kovacsics Anikó kezében lesz, aki 26 éves korára, túl nyolc, a felnőttek között magas szinten lejátszott idényen lényegében most először kap bizalmat első számú irányítóként.

A papírforma szerint tehát egy olyan BL-idény elé nézünk, ahol a legjobb négyig vezető utat akár át is ugorhatnánk. Egyrészt azonban a sportág berkein belül az utóbbi években nemegyszer láthattuk alaposan felborulni a papírformát – másrészt a szurkolók biztosan nem mondanának le ilyen könnyen az előttük álló hét hónapnyi izgalmas meccsdömpingről.
 

A női BL lebonyolítása nem változott, a négyfős csoportokból három csapat jut a középdöntőbe, ahova az egymás elleni eredményeket is viszik a továbbjutók. A középdöntőt követően oda-visszavágós negyeddöntőkön át vezet az út a Final Fourig. amelynek immár ötödik alkalommal ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna. A 2018. május 12–13-i eseményre már szombattól elkezdődött a jegyárusítás.

Címkék: kézilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!