„Szabad-e leírni Sebastian Vettelt?” – hangzik el egyre gyakrabban a kérdés azok után, hogy hat futammal a Forma–1-es idény vége előtt Lewis Hamilton 40 pontos előnyre tett szert vele szemben a világbajnoki tabella élén. A többség válasza az, hogy „egyelőre korai lenne”, bár ebben azért egy nagy adag udvariasság is lehet. Abban viszont szinte mindenki egyetért, ha Vettel „akar még valamit”, a hátrány lefaragását már a most hétvégi Orosz Nagydíjon el kell kezdenie.

 

Más kérdés, hogy nehezebb terepet szinte nem is választhatna a felzárkózásra, az eddigi négy szocsi futamon ugyanis kivétel nélkül a nagy rivális Mercedes győzött: 2014-ben és 2015-ben Hamiltont, 2016-ban Nico Rosberget, tavaly pedig Valtteri Bottast intették le elsőnek. Vettel rajongói persze hozzátehetik, éppen itt volna az ideje egy nem várt sikernek, hiszen kedvencük szereplésében az utóbbi időben pont az volt a legbosszantóbb, hogy nyerhetőnek tűnő futamokat engedett ki a kezéből – az eddig a Mercedes fellegvárának számító Szocsiban tehát törleszthetne valamit. És bár Vettelnek matematikailag még a saját kezében van a sorsa (ha mind a 6 hátralévő versenyt megnyeri, legalább 42 pontot hoz Hamiltonon, azaz biztosan megelőzi), az idény további részében nagy szüksége lenne arra is, hogy csapattársa, Kimi Räikkönen minél több pontot halásszon el Hamilton elől. A finn pilótának mindezt úgy kéne megtennie, hogy már egy ideje köztudott, jövőre nem számít rá a Ferrari, így viszszatér karrierje első csapatához, a Sauberhez.

A 2014-es téli olimpia létesítményei között tekergő pályán az időmérő edzést szombaton magyar idő szerint 14 órától, a futamot pedig vasárnap 13.10-től rendezik. Az eddigi szocsi nagydíjakon rendre a díjátadók között láthattuk Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit nemegyszer az eredményhirdetés előtti percekben is a pilóták közé kísértek, kínos pillanatokat okozva ezzel a dobogósoknak és a nézőknek – de hát mégis ki merné neki azt mondani, hogy nem szokás oda bemenni…

FOTÓ: SERGEY GUNEEV, AFP

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!