A magyar kosárlabdaedzők közül egyedül Rátgéber László mondhatja el magáról, hogy a férfi és a női válogatottnak is volt szövetségi kapitánya. 2009-ben a Szpartak Moszkva csapatával megnyerte az Euroligát, és ezzel az „Európa legjobb női edzője” címet. Itthon tizenegy alkalommal lett az év edzője. Négy országban is nyert klubcsapataival rangos díjakat. Eljutott a professzionális kosárlabda csúcsára, majd elköszönt az élvonaltól, és visszatért a gyökereihez, immár öt éve újra az utánpótlással foglalkozik.

 
Rátgéber László - Fotó: Illyés Tibor, MTI

– Az ön irányítása alatt az Eb 4. hely volt a női kosarasok legjobb nemzetközi eredménye, 1997-ben. Egy évvel később kijutottunk a vb-re, és ott 10. lett a csapat. Most viszont ismét ott vagyunk az Európa-bajnokságon, ezúttal Rátgéber László nélkül. Milyenek az esélyeink?

– A csoportmérkőzések során a hat meccsből ötöt megnyertünk, és az első helyen végeztünk. Az Eb-n nehéz csoportba kerültünk, ellenfelünk lesz a házigazda cseh válogatott, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes spanyol csapat, és az ukránok. A csoport első helyezettje biztos továbbjutó, de lehetősége van továbblépni a második és harmadik helyezettnek is. Szerintem továbbjutunk a csoportból, és akár érem közelében is végezhetünk.

– Ha már szóba jött az Európa-bajnokság, akkor beszéljünk a férfi válogatottról is. A fiúktól mi várható?

– Kolozsváron játsszák a meccseiket, és a hatos csoportból négy csapat léphet tovább a legjobb tizenhat közé. Ez elérhető, de hogy aztán mi lesz, nehéz megtippelni.

– Másfél évtized után köszönt el anno a pécsi csapattól, és elszerződött a Szpartak Moszkvához, majd a török Fenerbahce együtteséhez. Velük bajnok lett, egy év elteltével mégis eljött. Aztán gyakorlatilag hátat fordított az élsportnak, és akadémiát alapított. Miért?

– A Fenernél lejárt a szerződésem, és a vezetéssel nem tudtam megállapodni a folytatás feltételeiben. Hazatértem és elfogadtam 2012 elején a férfi válogatott szövetségi kapitányságára tett ajánlatot. Decemberben viszont a szövetség vezetése közölte, hogy nem velem képzelik el a folytatást. Ezután döntöttem úgy, hogy ezt a részét az életemnek lezárom. Mindig is szerettem volna több időt fordítani az utánpótlásra, létrehozni egy nemzetközi szinten is elismert kosárlabda- akadémiát. Pécsett létezik egy nagyon erős kosárlabda-hagyomány, 2017 elejénpedig elkezdődött egy világszínvonalú edzőcsarnok építése, megfelelő az infrastruktúra, minden biztosított ahhoz, hogy sikeresen valósítsuk meg elképzeléseinket. Az akadémián 12–18 év közötti fiúkkal és lányokkal foglalkozunk, jól képzett edzőkkel, és ott vannak a csapataink a különböző korosztályok bajnokságain. Idén a Rátgéber Akadémián kívül egyetlen akadémia sem büszkélkedhet azzal, hogy két korosztályban is, a junior és a kadett kiemelt bajnokságban is a nyolcas döntőbe jutott a fiú-, valamint a lánycsapat is.

– Ma már megkerülhetetlen az utánpótlással foglalkozó egyesületek számára a tao-támogatások igénybevétele. Miközben egyre több visszásság derül ki ezeknek a pénzeknek a felhasználásáról. Árt vagy használ a tao a sportnak?

– Én úgy gondolom, a sportutánpótlásban történelmi jelentőségű a tao. Élni kell azzal a lehetőséggel, hogy a politika ekkora figyelmet fordít az utánpótlásnevelésre. Arra viszont ügyelni kell, hogy a támogatás, a nagyszerű körülmények motiváljanak a még jobb szakmai munkához, és ne tegye kényelmessé azokat, akik az utánpótlásban dolgoznak, ne húzza le őket a középszerűségbe.

– A pécsi csapattal sikert sikerre halmozott, a legnépszerűbb emberek közé tartozott a városban. Szép feladat az utánpótlással foglalkozni, de nem hiányzik az a régi csillogás?

– A reflektorfény most még nem hiányzik, de bármikor megcsörrenhet a telefon, és kaphatok olyan ajánlatot, melyen elgondolkodnék.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!